Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzla

Udruženje žena Romkinja Bolja budućnost: Rasna diskriminacija veoma snažna u BiH

IMG_20210321_110717

Sa građanima Tuzle, volonteri Udruženja su razgovarali o rasnoj mržnji, predrasudama koje još uvijek postoje kako u zdravstvenim institucijama tako i u školama

Volonteri Udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“ danas su prigodnim aktivnostima obilježili 21. mart – Međunarodni dan ukidanja svih oblika rasne diskriminacije.

Sa građanima Tuzle, volonteri Udruženja su razgovarali o rasnoj mržnji, predrasudama koje još uvijek postoje kako u zdravstvenim institucijama tako i u školama.

– Kada uđemo u romska naselja i kada razgovaramo s ljudima uvijek nam ispričaju da su doživjeli rasnu diskriminaciju, ali nisu znali da to mogu prijaviti i da ih zakon štiti. Zato se mi i kroz ovu uličnu akciju želimo približiti građanima i reći im, da svaki put kada tako nešto dožive da postoje institucije kojima se mogu obratiti – kaže Denis Mujić iz udruženja žena Romkinja „Bolja budućnost“.

Diskriminaciju najteže podnose djeca posebno ako se ona događa unutar škola.

U Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ svakodnevno dolaze oni koji doživljavaju rasnu diskriminaciju u zdravstvu, školama ili prilikom traženja zaposlenja.

Predsjednica Udruženja Indira Bajramović je istakla da rasna diskriminacija dovodi do ratova.

– Zato je važno izaći ovako među ljude, razgovarati s njima o tome da je rasna diskriminacija dovela do milijunskih nasilnih gubitaka ljudskih života, jer najveći oblik rasne diskriminacije je genocid. Stoga je neophodno, da se insitucije u BiH aktivnije uključe u osvještavanje građanstva o pogubnostima rasne diskriminacije – upozorila je Bajramović.

Dodala je da takvu vrstu diskriminacije u BiH ne trpe samo Romi, nego i svi drugi.

Ženske romske organizacije u Bosni i Hercegovini okupljene kroz rad ženske romske mreže „Uspjeh“ svjedočile su etnički motiviranom nasilju, prijetnjama i govoru mržnje protiv Roma i Romkinja što je posebno bilo zabilježeno za vrijeme pandemije COVID19 u BiH.

Osim Tuzle, ulične akcije u povodu Međunarodnog dana ukidanja svih oblika rasne diskriminacije, održane su još u Bijeljini, Visokom, Kaknju, Prnjavoru i Modriči.