BiH

porazni podaci

Udvostručen broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH (VIDEO)

20/10/2020

Projektni koordinator nevladine organizacije MFS-EMMAUS Haris Karabegović naveo je da to pokazuje da njihove aktivnosti doprinose da stanovništvo prepoznaje i prijavljuje takve slučajeve i da budu procesuirani

U posljednje tri godine broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH je udvostručen – istaknuto je na današnjoj promociji proizvoda i aktivnosti projekata provedenih radi sprječavanja te vrste nasilja.

Projektni koordinator nevladine organizacije MFS-EMMAUS Haris Karabegović naveo je da to pokazuje da njihove aktivnosti doprinose da stanovništvo prepoznaje i prijavljuje takve slučajeve i da budu procesuirani.

Pojasnio je da u sklopu dva projekta koje provode uz podršku UNICEF-a, Vlade Švedske i organizacije Save the Children i kroz aktivnosti Centra za sigurni internet rade na edukaciji djece, roditelja i ostalih kako da prepoznaju i prijave nasilje, te kako da zatraže podršku za žrtve.

– Nažalost, zbog ove pandemije djeca provode još više vremena na internetu i samim tim postaju izloženija nasilju – istakao je Karabegović.

U okviru spomenutih projekata snimljen je animirani film “Nasilje nad djecom”, video klip “Stop nasilju u digitalnom okruženju!”, te su razvijene mobilna aplikacija/igrica “Super Safe” i memorijska igrica “Stay Safe”, koji su predstavljeni danas.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNICEF-a u BiH Alwin Nijholt poručio je da je u posljednjim godinama u BiH posvećena dodatna pažnja i posvećenost borbi protiv nasilja nad djecom, ali da još uvijek postoji raskorak između deklarativne posvećenosti i poduzimanja konkretnih mjera.

– Od početka ove godine u kojoj smo svi pogođeni pandemijom koronavirusa porasla je zabrinutost da je broj slučajeva nasilja nad djecom povećan, za šta postoje i dokazi – naglasio je Nijholt.

Eneid Hasanović iz Federalne uprave policije rekao je da ta institucija radi na sprječavanju zlostavljanja djece u digitalnom okruženju kroz istražne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te preventivno kroz obuke djece u saradnji s nevladinim sektorom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.