BiH

Njemačka ambasadorica

Uebber: BiH znatno napredovala u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba

15/05/2020

- Kao njemačka ambasadorica ovdje u BiH ja ću se dakle i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba, biti protiv njihove diskriminacije i pomno pratiti razvoj te situacije - kazala je Uebber

Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber uputila je video poruku povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije koji se obilježava 17. maja.

– Ovogodišnji moto glasi “Breaking the Silence”. Kao njemačka ambasadorica u BiH želim u povodu ovog dana izraziti moju solidarnost. BiH je u pogledu očuvanja prava LGBTI osoba znatno napredovala. Za mene lično to je bio doista uzbudljiv doživljaj kada sam prošle godine, nedugo nakon mog dolaska u Sarajevo, učestvovala na prvoj Paradi ponosa. Mirni tok manifestacije i veliki broj posjetilaca bili su uspjeh ne samo za organizatore nego i za prava LGBTI osoba – navela je ambasadorica Uebber.

Ova manifestacija, kako je dodala, pokazuje pak i to da je potrebna politička volja kako bi se postigao napredak u ravnopravnosti.

– Nažalost, stalno iznova vidimo da su LGBTI osobe i danas još izložene nepravdi, diskriminaciji i ponekad čak i fizičkim napadima. Mi moramo dakle i dalje da se zauzimamo za prava LGBTI osoba, prava koja neće biti zajamčena samo na papiru, nego i u svakodnevnom životu tih ljudi – dodala je Uebber.

Prvi korak u tom pravcu prema njenim riječima, moglo bi na primjer biti prihvatanje opsežnog akcionog plana za prava LGBTI osoba. Naglasila je da su poštivanje i zaštita ljudskih prava temelji vanjske politike Savezne Republike Njemačke.

– Kao njemačka ambasadorica ovdje u BiH ja ću se dakle i dalje zauzimati za zaštitu prava LGBTI osoba, biti protiv njihove diskriminacije i pomno pratiti razvoj te situacije – kazala je Uebber, saopćeno je iz Njemačke ambasade u Sarajevu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.