Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

situacija pod kontrolom

Ugašen požar na deponiji Uborak, traže se sankcije za Kordića, Marića i Grebovića

uborak pozar
FOTO: Screenshot

Mostarski vatrogasci ugasili su požar koji je u utorak oko 13 sati izbio na deponiji Uborak.

“Požar je ugašen, a gorjela je veća površina”, potvrdili su Feni mostarski vatrogasci i pritom naveli kako je požar izbio u 13,51, a u 19 sati je ugašen.

U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca sa četiri vozila.

Intervencija vatrogasaca završila je u 19 sati.

Direktor JP Deponija Mirhad Grebović izjavio je večeras kako će zaposlenici tog poduzeća tokom noći pratiti stanje na deponiji Uborak kako bi pravovremeno reagirali u slučaju novih požara.

Podsjetio je kako je danas, uslijed još uvijek nerazjašnjenih okolnosti, izbio požar na deponiji Uborak (stara deponija). Zaposlenici koji su u tom trenutku bili prisutni na deponiji, odmah su o požaru obavijestili dežurnu vatrogasnu jedinicu, koja je reagirala veoma brzo, te zajedno s uposlenicima JP Deponija požar stavila pod kontrolu.

“U narednim satima, tokom noći, sve dok to bude potrebno ćemo zajedno sa službama pratiti stanje na deponiji, a kako bismo pravovremeno reagirali za slučaj novih požara. Činimo sve zajedno sa službama i institucijama da građani Vrapčića, Bijelog Polja i Mostara budu sigurni”, kazao je Grebović.

“Mostarska deponija smrti gori, a nadležni se češljaju”

Danas svjedočimo još jednoj ekološkoj katastrofi na deponiji Uborak, poručili su iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Pozvali su Ministarstvo unutrašnjih poslova HNK da reaguje hitno, da se formira predmet u kojem bi se ustanovila odgovornost i kako bi se sankcionisali; direktor deponije Uborak Mirhad Grebović, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik gradskog vijeća Salem Marić i nadležni u inspektoratima na nivou grada, kantona i Federacije.

“Veliki dio krivice snosi i bivša ministrica okoliša i turizma FBIH Edita Đapo. Ujedno pozivamo novu ministricu okoliša i turizma Nasihu Pozder da hitno reaguje i da uradi sve ono što je u njenoj nadležnosti kako bi se ustanovila odgovornost gore navedenih osoba i kako bi se te osobe adekvatno sankcionisale.
Javašluk gradskih vlasti na čelu sa Kordićem i Marićem nema granica a to najbolje osjete mještani naselja u blizini deponije Uborak”, poručili su.

MOSTARSKA DEPONIJA SMRTI GORI A NADLEŽNI SE ČEŠLJAJUDanas svjedočimo još jednoj ekološkoj katastrofi na deponiji…

Posted by Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" on Tuesday, July 18, 2023