Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posljednji "Agape"

Ugašeni svi računi firmi Igora i Gorice Dodik

porodica dodik sankcije
FOTO. Capital.ba

Milorad Dodik je najavio osnivanje banke za unutrašnji platni promet za sankcionisana lica

Zvanično su ugašeni svi računi preduzeća u vlasništvu Gorice i Igora Dodika djece predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saznaje Capital.

Posljednji u nizu su ugašeni računi restorana „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik kćerke i snahe predsjednika Republike Srpske, kao i računi preduzeća „Fruit eco“ čiji su vlasnici Igor Dodik i Mirko Dobrić.

„Agape“ je imao dva otvorena računa ali su, prema zvaničnim podacima ti računi juče ugašeni.

Prva na listi “Srpska kuća”

Kada je u pitanju preduzeće „Fruit eco“, i njima je banka takođe juče ugasila dva računa.

Podsjetimo, banke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH počele su krajem prošlog mjeseca sa gašenjem računa pravnim i fizičkim licima koja su pod sankcijama SAD-a.

Kada govorimo o preduzećima u vlasništvu Dodikovih, prva na listi kojoj su računi ugašeni je bila humanitarna oganizacija Gorice Dodik „Srpska kuća“, dok su zatim ugašeni računi i njenoj firmi „Agro voće“, kao i firmi „Global liberty“ čiji suvlasnik je njen brat Igor.

Podsjećamo, do gašenja računa pravnih i fizičkih lica koje se nalaze na američkoj crnoj listi došlo je nakon najave predstavnika te zemlje da bi se i banke mogle naći pod sankcijama ako i dalje budu sarađivale sa sankcionisanim licima.

Milorad Dodik najavio osnivanje banke za sankcionisana lica

Stručnjaci u bankarskim krugovima kao jedino moguće rješenje za sankcionisane firme vide u promjeni vlasnika firme, preregistraciji ili osnivanju nove firme.

S druge strane, Milorad Dodik je najavio osnivanje banke za unutrašnji platni promet za sankcionisana lica.

Capital je istražio da li je osnivanje ovakve banke moguće i svi sagovornici su bili mišljenja da rješenja ima, ali da nijedno nije bezbolno, jednostavno i jeftino.