Uhapšen Alija Delimustafić i bivši pratilac Alije Izetbegovića

delimustafic

U policijskoj akciji kodnog naziva Pravda uhapšeno je više lica, među kojima su i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić i Juso Škrijelj, nekadašnji pratilac Alije Izetbegovića.

Portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić izjavila je Srni da se akcija sprovodi na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

“U toku su pretresi na 60 lokacija na području Federacije BiH, Republike Srpske i Hrvatske. Riječ je o krivičnim djelima organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od sudije, pranje novca i prevara”, navela je Bavčićeva.

Ona je dodala da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo tokom istrage radilo u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske uz podršku Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

“Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo KS u saradnji s FUP-om od jutarnjih sati realizira se akcija kodnog naziva Pravda, u toku je lišenje slobode više osoba. Terete se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara. U toku su pretresi na 60 lokacija na području FBiH, RS-a i Republike Hrvatske. Istragu je Tužilaštvo BiH radilo u saradnji s hrvatskim USKOK-om”, kazala je Bavčić.

Nezvanično, uhapšeni Delimustafić i Škrijelj su uhapšeni zbog prevara i malverzacija u poslovima trgovine nekretninama te su nezakonito stekli višemilionsku korist.

Predložen pritvor za Radeljaša, za ostale osumnjičene mjere zabrane