Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen Mensur Đakić iz Brčkog zbog ubistva ratnog zarobljenika

BiH

hapsenje sipa

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijskih djelatnici Policije Brčko Distrikta BiH, lišili su slobode osumnjičenog Mensura Đakića (1949), rođenog u Brčkom.

Navedeni osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je za vrijeme rata u BiH, kao zapovjednik 1. bataljona 108. brigade HVO Brčko, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica i ratnih zarobljenika.

On se tereti da u svojstvu komandanta  1. bataljona 108. brigade HVO-a Bosanska Posavina, prilikom napada na području sela Bukvik, 15.09.1992. godine, nije spriječio pripadnika 4. čete 1. bataljona, da izvrši ubojstvo 3 zarobljene ranjene osobe srpske nacionalnosti, Radić Živana, Purić Vlajku i Veselinović Savu, a nakon što je vojnik kojem je zapovjedao počinio ubistvo, propustio da kazni počinitelja, te da je dana 14.09.1992. godine u svojstvu komandanta bataljona 108 brigade HVO-a lično ubio ratnog zarobljenika srpske nacionalnosti Janka Maričića.

Osumnjičeni Đakić tereti se da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Nakon lišenja slobode, policijske snage Brčko Distrikta BiH će osumnjičenog sprovesti na ispitivanje tužitelju Tužiteljstva BiH, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH će u suradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu- SIPA, Policijom Brčko Distrikta BiH i MUP-om RS nastaviti dalju istragu u cilju utvrđivanja kaznene odgovornosti za ubojstva oko 50 civila srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine.