Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen Slobodan Karagić, osumnjičeni za ratne zločine na području Doboja

sipa

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e rano jutros na području Doboja lišili su slobode osumnjičenog Slobodana Karagića zvanog “Karaga” rođenog 21. oktobra 1952. u Doboju, državljanina BiH.

Osumnjičeni Karagić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao vođa jedinice “Crvene beretke”, koja je djelovala u okviru CSB Doboj tokom 1992., postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se tereti da je kao vođa jedinice “Crvene beretke” početkom maja 1992. godine učestvovao u napadu i okupaciji grada Doboja, kada su pripadnici navedene jedinice vršili hapšenja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su po naređenju osumnjičenog zatvarani u logor koji se nalazio u vojnim hangarima u blizini preduzeća “Bosanka” u naselju Usora u Doboju.

Osumnjičen je i za ubistvo najmanje 12 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su u maju 1992. izvedene iz zatvora “Spreča” u Doboju i odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a nakon čega su strijeljani na jednom lokalitetu, a čijem strijeljanju je prisustvovao osumnjičeni kao komandant jedinice “Crvene beretke”.

Osumnjičeni Karagić se također tereti da je lično, sam kao i s drugim osobama, počinio silovanje dvije maloljetne žrtve bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992.

Osim toga, osumnjičeni je pod istragom zbog rušenja džamije u naselju Miljkovac u Doboju, koja je u maju 1992. uništena podmetanjem eksplozivne naprave.

Osumnjičeni se tereti i da je tokom juna 1992. na području Teslića, zajedno s drugim pripadnicima jedinice “Crvene beretke”, vršio nezakonita hapšenja i zatvaranja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Teslića, nakon čega je počinjeno njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje, a dio civila je tom prilikom ubijen ili se vode kao nestali.

Osumnjičeni Karagić je pod istragom i osumnjičen za krivično djelo zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sproveden postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.