Uhapšen u Turskoj: Duško Dabetić osuđen na šest godina za ratni zločin na Grbavici

BiH

dusko dabetic

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) oglasilo je danas krivim Duška Dabetića za ratni zločin protiv civila (KZ bivše SFRJ) počinjen u sarajevskom naselju Grbavica i osudilo ga na šest godina zatvora.

Na temelju provedenih dokaza Sud je utvrdio odgovornost okrivljenog za inkriminacije sadržane u optužnici koja ga tereti da je u saizvršilaštvu s pravomoćno osuđenim Predragom Miškovićem, 1992. premlatio, a zatim silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u sarajevskom naselju Grbavica. Istovremeno, tereti se da je tokom 1992. i 1993. više puta silovao istu ženu.

Mišković je za ratni zločin protiv civila počinjen na Grbavici ranije pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

dusko.dabetic-620x400

Sud je cijeneći provedene dokaze, uključujući i iskaz oštećene pod pseudonimom „ST-1“, a koja je pod mjerama zaštite, konstatirao da je okrivljeni Dabetić postupao protivno odredbama humanitarnog prava, odnosno Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba u ratnim uvjetima.

Prema prvostepenoj presudi, u izdržavanje kazne uračunat će se i vrijeme koje je okrivljeni proveo u pritvoru od 17. aprila 2015. godine, te ekstradicijski pritvor od 22. novembra 2014. godine.

Okrivljeni Dabetić uhapšen je u Republici Turskoj po Interpolovoj potjernici, a potom izručen vlastima Bosne i Hercegovine.

KSS je u septembru 2012. godine izdao naredbu za njegovo hapšenje i ekstradiciju.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 7. septembra 2015. godine, a suđenje je počelo u novembru iste godine.