Republičko javno tužilaštvo

Uhapšene dvije osobe u Banjaluci i Doboju: Pribavljena imovinska korist od 550.000 KM

mup rs – policija rs – Dejan Rakita Pixsell

Gajić i Vuletić su uhapšeni u Banjaluci i Doboju zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlaštenja prilikom javnih nabavki za vrijeme pandemije koronavirusa, potvrđeno je u Republičkom tužilaštvu

Republičko javno tužilaštvo u Banjaluci potvrdilo je da su u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova uhapšeni direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić i direktor firme A.R.M.S. sistemi Vladimir Vuletić zbog sumnji da su počinili zloupotrebu prilikom javnih nabavki tokom pandemije koronavirusa.

Gajić i Vuletić su uhapšeni u Banjaluci i Doboju zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlaštenja prilikom javnih nabavki za vrijeme pandemije koronavirusa, potvrđeno je u Republičkom tužilaštvu. U sklopu akcije izvršen je pretres nekoliko lokacija, bolnica u Doboju, firma A.R.M.S. u Banjaluci, prostorije Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) i stanovi u kojima žive uhapšeni, javlja BIRN BiH.

“Republičko javno tužilaštvo je u okviru istrage, na osnovu pribavljene dokumentacije utvrdilo postojanje nezakonitih radnji prilikom nabavke termalnih kamera za mjerenje tjelesne temperature za potrebe Instituta za javno zdravstvo RS-a, čime je pravnom licu A.R.M.S. sistemi pribavljena imovinska korist na štetu budžetskih sredstava koja prelazi 50.000 maraka, te javnih nabavki medicinske opreme, čime je pravnim licima ‘Travel for fun’ i ‘Promeding’ Laktaši pribavljena imovinska korist u iznosu 550.000 maraka”, rekla je Dragica Tojagić, sekretar Republičkog javnog tužilaštva RS-a.

Ona je potvrdila da današnji pretresi i hapšenja imaju veze sa predmetom koji se vodi protiv uhapšenog direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislava Zeljkovića. Zeljković je, zajedno sa vlasnikom turističke agencije “Travel for fun” Sašom Markovićem, vlasnikom firme “Promeding” Draganom Dubravcem i vlasnikom firme “Prokontrol” Slavkom Bojićem, uhapšen 16. septembra zbog zloupotreba u procesu javnih nabavki.

Branislav Borenović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da očekuje da istraga obuhvati i nabavke koje je za vrijeme pandemije virusa korona u toku prošle godine obavljao Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Očekujem da budu ispitane te javne nabavke, a naročito očekujem da budu ispitane nabavke koje je za potrebe Fonda odradila firma koja se vlasničkom strukturom povezuje sa jednim savjetnikom Milorada Dodika”, rekao je Borenović.

Tojagić je danas potvrdila da postoji predmet u vezi sa javnim nabavkama koje je za vrijeme pandemije u toku prošle godine odradio Fond zdravstvenog osiguranja i da su istražne radnje u toku.