Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšene dvije osobe zbog ratnog zločina u selu Bukvik kod Brčkog

BiH

sipa-hapšenje

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Policije Brčko Distrikta BiH, na području Brčkog, locirali su i lišili slobode osumnjičene Begzada Kajtazija (1963), rođenog u Drenovcu (Srbija) državljanina BiH i Šemsudina Pekića (1956) rođenog u Brčkom, državljanina BiH.

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, tokom rata u BiH, u svojstvu komandanta i pripadnika 5. satnije 1. bataljuna 103. brigade HVO-a Bosanska Posavina, na području mjesta Bukvik, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

[yuzo_related]

Kajtazi Begzad osumnjičen je da je sredinom septembra 1992. godine, prilikom napada HVO-a na mjesto Bukvik, lično i izravno, pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio dvije žene srpske nacionalnosti, Milku Brestovački (1942) i Radojku Brestovački (1933), a osumnjičeni Pekić u svojstvu njegovog zapovjednika satnije, nije spriječio svog vojnika da počini zločin, niti ga je za počinjeni zločin procesuirao ni kaznio.

Navedeni su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policija Brčko Distrikta BiH će osumnjičene u zakonskom roku sprovesti na ispitivanje kod postupajućeg tužitelja, koji će nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane sukladno zakonu.

Tužiteljstvo BiH će u suradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu – SIPA, Policijom Brčko Distrikta BiH i MUP-om RS-a nastaviti daljnju istragu u cilju utvrđivanja kaznene odgovornosti za ubistva oko 50 civila srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine.