pretresi u prijedoru

Uhapšene tri osobe koje se dovode u vezu s ubistvom Radenka Bašića

Stevanović: Prijedlog za produženje pritvora Zeljkoviću i ostalima na 158 strana
14.10.2021., Okruzni sud Banjaluka, Banjaluka (BiH) – Milos Stevanovic, advokat Slavka Bojica i Sase Markovica, dvojice osumnjicenih za sporne nabavke Instituta za javno zdravstvo RS, potvrdio je da prijedlog za produzenje pritvora za Branislava Zeljkovica, smijenjenog direktora Instituta i ostale sadrzi cak 158 stranica. Ovom istragom, uz Zeljkovica, optuzeni su i osumnjiceni Bojic, Markovic i Dragan Dubravac. Prema najavama danasnje rociste moze potrajati satima, a advokat odbrane se nada da ce Sudsko vijece, umjesto pritvora, osumnjicenima odrediti mjere zabrane. U Sud su poslije izjava Stevanovica privedeni cetvorica osumnjicenih. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

S obzirom da je među osumnjičenima i ovlaštena službena osoba, krivična djela imaju elemente korupcije i zloupotrebe policijskih kapaciteta za izvršenje krivičnih djela

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine koordinira aktivnosti policijskih službenika MUP-a RS koji hapse i pretresaju tri osumnjičene osobe na području Prijedora.

Osumnjičeni, među kojima je i jedan policijski službenik MUP-a RS, dovode se u vezu sa organiziranom kriminalnom grupom, koja se istražuje zbog teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića, u martu ove godine, kao i niza teških krivičnih djela povezanih sa narko–kriminalom i krijumčarenjem opojnih droga.

Uhapšene osobe se dovode u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koju je predvodio Dalibor Railić zvani Dugi, koji je označen kao naručilac ubistva Bašića.

Kako se saznaje, uhapšeni su pripadnik Policijske uprave Prijedor Dejan J., kao i Haris G. te Bojan D., Railićev kum koji je hapšen u akciji “Storidž”.

Trojac se povezuje sa kriminalnom grupom koju je predvodio Railić te su ga navodno štitili.

S obzirom da je među osumnjičenima i ovlaštena službena osoba, krivična djela imaju elemente korupcije i zloupotrebe policijskih kapaciteta za izvršenje krivičnih djela.

Nakon hapšenja i kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će izvršiti ispitivanje osumnjičenih u prisustvu njihovih advokata i donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.