Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Uhapšeni državni ministar predat u nadležnost Tužilaštva BiH

Miloš Lučić (1)

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u pratnji policijskih djelatnika SIPA-e, predan je Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Osumnjičeni će biti ispitan u zakonskom roku u prisustvu advokata, nakon čega će postupajuća tužiteljica donijeti odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenom, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Podsjećamo, postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e, uz asistenciju MUP-a RS, u ponedjeljak su proveli akciju lišenja slobode osumnjičenog Miloša Lučića (1986.), aktuelnog ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Uporedo sa lišenjem slobode, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim kaznenim djelima, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužiteljstva BiH i osumnjičen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zloupotrebe u oblasti trošenja sredstava namijenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.