Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Start 2"

Uhapšeni Karišik i Hadžibajrić predati Tužilaštvu KS, pogledajte njihovo privođenje

karisik hadzibajric
Foto: Hazim Aljović/FENA

Nakon što budu ispitani, biće donesena odluka o eventualnom prijedlogu pritvora

Elmedin Karišik, vlasnik kompanije “Plaza Group”, i Seid Hadžibajrić, sin uhapšenog bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji su jučer ponovo uhapšeni u u akciji kodnog naziva “Start 2”, nakon krim-obrade u MUP-u Kantona Sarajevo, predati su u nadležnost Tužilaštva KS.

Nakon što budu ispitani, biće donesena odluka o eventualnom prijedlogu pritvora.

Podsjetimo, po nalogu Tužilaštva KS, jučer su pripadnici MUP-a obavili pretrese imovine Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića, kao i Lejle Begović, sestre ranije uhapšenog Ibrahima Hadžibajrića. Ona je saslušana kao svjedok.

Karišik i Hadžibajrić sumnjiče se za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, te zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju, saopćeno je iz MUP-a KS.

Karišik i Hadžibajrić hapšeni su i u maju prošle godine, kada je uhapšen i Ibrahim Hadžibajrić, ali je istragu u odnosu na njih preuzelo Tužilaštvo BiH, odnosno odjel koji se bavi predmetima povezanim sa Sky aplikacijom. Pušteni su kasnije, uz jemstvo, odnosno mjere zabran.

Jučerašnje ponovno hapšenje odnosi se na predmet koji se tiče istrage koju vodi Tužilaštvo KS protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih.

Advokat Elmedina Karišika Mirsad Crnovršanin ovu situaciju, gdje o istoj stvari istragu vode dva tužilaštva nazvao je “pravnim nonsensom”.

“Nazovi Bega radi parkinga”

Njih dvojica su koristili Sky aplikaciju, gdje su oslovljavali Ibrahima Hadžibajrića kao “Bega”.

Ranije je objavljena Sky poruka između Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika “Nazovi Bega radi parkinga”.

Kako je tada još rečeno, oni su dijelili zaradu na način da je Karišiku pripadalo 20 posto, Hadžibajriću 80 posto.