ubistva u prijedoru

Uhapšeni Sabahudin Kajdić je bivši pripadnik VRS-a, već je osuđen za jedan zločin

sipa

Radi se o osobi koja se sumnjiči za krivična djela tokom ratnih dešavanja 1992. i 1993. godine, počinjena na području Prijedora

SIPA je jutros, po naredbi Tužilaštva BiH, na području Prijedora uhapsila Sabahudina Kajdića zbog postojanja osnova sumnje da je počinila zločin protiv čovječnosti, u vezi s krivičnim djelima – individualna i komandna odgovornost i saučinitelji (KZBiH).

Radi se o osobi koja se sumnjiči za krivična djela tokom ratnih dešavanja 1992. i 1993. godine, počinjena na području Prijedora.

Kajdić je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske, te je još u oktobru 2016. godine osuđen, zajedno sa Sretom Rokvićem, na po tri godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Prijedoru.

Prema optužnici, Kajdić i Rokvić su u maskirnim uniformama i s puškama 17. avgusta 1992. godine iz osnovne škole u selu Gornja Puharska kod Prijedora odveli Sefera Beširovića, koji je prethodno tu doveden.

Oni su ga odveli u pravcu rudnika “Crna dolina”, a onda su ga na neutvrđen način ubili. Tijelo Beširovića do danas nije pronađeno.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode bit će predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.