Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšeni u akciji “Buyer” ostali u pritvoru, potjernica za Arslanagićem i Kebeom

BiH

akcija buyer hapsenje

Uhapšeni u akciji Buyer Amar Arslanagić, Šefik Handžić, Hasan Šepo, Jasmin Šepo, Izet Arslanagić, Samir Telibečirović i Aida Selvić zadržani su u pritvoru, a njihovi advokati nisu dobili odluku o produženju pritvora Kantonalnog suda Sarajevo, piše bh. novinska agencija Patria.

Oni se sumnjiče za organizirani kriminal, te da su protuzakonitim pribavljanjem imovine oštetili kompaniju Bosnalijek za više desetina miliona KM.

Kako je za agenciju Patria kazala Senka Nožica, advokatica Amara Arslanagića i Šefika Handžića ona nije dobila odluku Kantonalnog suda o produženju pritvora.

– S obzirom da je vikend takva je praksa, ali su osumnjičeni sigurno obaviješteni o produženju pritvora – kazala je Nožica.

Ona je rekla i da za žalbu ima 24 sata što bi bilo teško izvodivo da je dobila odluku tokom vikenda, te će odluku dobiti u ponedjeljak.

Vasvija Vidović, advokatica Aide Selvić i Izeta Arslanagića kazala je za Patriu da ni ona nije dobila odluku o produženju pritvora.

– Da je donesena drugačija odluka, oni bi bili na slobodi i ja bih to znala. Ovako očito je da je produžen pritvor – kazala je Vidović.

Na jučerašnjem ročištu Tužilaštvo KS je navelo kako se uhapšeni sumnjiče da su kao “organizirana grupa u razdoblju od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela”, među kojima se nabrajaju zloupotreba položaja, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje te da su kao zaposlenici “Bosnalijeka”, “Brštanice”, čiji je vlasnik Hasan Šepo, i “Carpe Diem”, čiji je vlasnik Jasmin Šepo, oštetili “Bosnalijek”, budžet Federacije i KS “za milionske iznose u novcu”.

Međunarodna potjernica bit će raspisana za Edinom Arslanagićem i Bojanom Kebeom.