Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer ks

Uk odgovorio Sivri: Nećemo pristati na ucjene. Plate su vam 1.950 KM, plus prijevoz i topli obrok

nihad uk sivro
Foto: Fena/Društvene mreže

Iako ne razumije njihovo nezadovoljstvo, rekao je da namjerava ponovo razgovarati s predstavnicima Sindikata ali da na ucjene neće pristati

Gostujući sinoć u emisiji Polis Televizije Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk komentarisao je brojne teme u Kantonu i dao odgovore na niz aktuelnih pitanja među kojima su bila i ona o štrajku prosvjetara u osnovnom obrazovanju te o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi.

Danas je započeo štrajk upozorenja Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja. Prema ranijim najavama, dvosatnim štrajkom, svakodnevno do kraja školske godine, prosvjetari u osnovnim školama žele ukazati na probleme u radu i neadekvatna primanja za svoj rad.

“Ispaštaju učenici”

Ovim potezom, prema riječima premijera Uka, najviše će ispaštati učenici i njihovi roditelji.

-Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plate u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto, istakao je premijer Uk.

Iako ne razumije njihovo nezadovoljstvo, rekao je da namjerava ponovo razgovarati s predstavnicima Sindikata ali da na ucjene neće pristati.

-Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prijevoz i dodatak na minuli rad. No, ne treba licitirati da li je to odlična plata. Smatram da je plata dobra, da treba i dalje rasti kao što trebaju rasti i plate u javnom i privatnom sektoru“, zaključio je.

Oporezivanje nekretnina

Dosta kontroverzi polučila je i najavljena tema o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi, popularno nazvana „porez na prazne stanove“. Evidentno je da sve veći broj građana iz BiH i dijaspore kupuje nekretnine kao najbolji vid ulaganja novca, čime konstantno povećavaju cijene kvadrata pri kupovini ali i pri iznajmljivanju stanova.

-Imenovana je Radna grupa koja će analizirati tržište, broj takvih nekretnina u Kantonu Sarajevo, najbolje prakse u zemljama regiona i zemljama Evropske unije – i pred nas doći s informacijama i prijedlozima kako riješiti ovaj problem koji dovodi do konstantnog rasta cijene kvadrata nekretnina ali i rente za stanove, poručio je premijer Uk.

– Oporezivanje praznih nekretnina, onih koje nisu u upotrebi, je jedan od modela snižavanja cijena kvadrata stanova u prodaji ali i najmu. Mi želimo da animiramo vlasnike dodatnih nekretnina da ih stave u promet tako što će ih izdavati. Na taj način će kroz ubiranje rente plaćati određeni porez na izdavanje a zbog znatnog broja takvih nekretnina, cijene najma stana će sigurno padati. Time bi imali dupli efekat – snižavanje cijena rente za stanove što bi sigurno dovelo i do snižavanja cijene kvadrata stana pri kupovini, rekao je.