UKC Tuzla i Bosnalijek obilježili Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije

BiH

dan(5)

Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije obilježava se 26. marta, a poznat je i kao „Ljubičasti dan“.

Ljekari Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla uz podršku farmaceutske kompanije Bosnalijek danas su obilježili ovaj dan, te građanima pojasnili šta je to epilepsija s obzirom da se oboljeli vrlo često suočavaju sa predrasudama iako se epilepsija zahvaljujući lijekovima i medicini uspješno može držati pod kontrolom.

Građani su danas imali priliku naučiti kako pružiti prvu pomoć prilikom epileptičnog napada.

Prim.dr. Larisa Kovačević, šefica Odjeljenja opšte neurologije UKC Tuzla kazala je da se Svjetski dan epilepsije obilježava od 2008. godine.

– Jedna djevojčica Cassady Megan, oboljela od epilepsije, poželjela je da joj cijeli jedan dan bude obojen u ljubičastu boju. Ona je uspjela da oboji cijeli svijet u ljubičasto 26. marta. Stotinu država, među kojima je i BiH, obilježavaju Dan podrške oboljelima od epilepsije, jer epilepsija je jedna ozbiljna bolest koja zahtijeva dugotrajnu terapiju i stalno monitoriranje i praćenje pacijenta.

U današnjem Ljubičastom danu učestvovali su i studenti Medicinskog fakulteta.

Jasmina Korda, portparol Bosnalijeka kazala je da su na današnji dan željeli podsjetiti da oboljeli od epilepsije nisu sami.

– Poznato je da je broj oboljelih od epilepsije u porastu pogotovo u mlađoj životnoj dobi. Obzirom da je riječ je o kompleksnoj bolesti koja utječe na socijalni i profesionalni život oboljelog ali i njegove porodice, važna je stručna edukacija kako bi se zauzeo pozitivan stav prema epilepsiji. Mi u Bosnalijeku smo sretni da zahvaljujući našim uspješnim poslovnim rezultatima smo u mogućnosti da pružimo podršku oboljelim ne samo kroz razvoj kvalitetnih, efikasnih i stabilnih lijekova, već i kroz podršku projektima čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o značaju očuvanja zdravlja i pružanje podrške oboljelim u nastojanju da unaprijedi kvalitet njihovog života – kazala je Korda.

Korda je kazala da će Bosnalijek i u budućnosti, u skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života, nastojati da ostane značajan oslonac široj društvenoj zajednici.

Iako je epilepsija jedno od najčešćih neuroloških oboljenja, još uvijek postoji velika stigma prema oboljelim. Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli oforomili su i sekciju za „Neuroznanost“. Koordinator sekcije Adnan Mujanović kazao je da studenti uvijek pokušavaju praviti akcije kada je u pitanju osvještavanje generalne javnosti u vezi sa ovom temom.

– Nažalost, kao i mnoga druga oboljenja, naročito neurološka su pod velikom stigmom i to zbog neznanja i nedovoljno informacija, tako da putem ove akcije mi pokušavamo da razvijemo nivo svijesti, konkretno i ovo danas kada je u pitanju ova bolest, odnosno epilepsija.

Predavanje o epilepsiji održano je u Domu zdravlja Tuzla, gdje se ljekarima iz ove ustanove, ali i učenicima Medicinske škole obratila doktorica Larisa Kovačević.

Pod motom “Rušimo predrasude”, 1. aprila na Trgu slobode u Tuzli bit će organizovan i “Ljubičasti bike dan”, kada će članovi biciklističkog kluba vozit će zajedničku vožnju ulicama Tuzle.