Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UKCS apelira na zaštitu privatnosti ljekara

ukcs

Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) apelira na predstavnike medija da zaštite privatnost ljekara tog kliničkog centra i zatamne/sakriju njihova imena i prezimena u slučaju kad, kao dokaz navoda sagovornika, u svojim tekstovima koriste nalaze izdate od ljekara UKCS, te tako pomognu u zaštiti njihove privatnosti.

– Proteklih dana pojedini mediji objavili su priče u okviru kojih su, kao dokaz navoda svojih sagovornika, iskoristili nalaze izdate od ljekara UKCS, pri tome ne zatamnjujući/skrivajući identitet ljekara u potpisu nalaza. Na ovakav način, ljekari UKCS su direktno izloženi verbalnim i fizičkim napadima u situacijama s kojima apsolutno nemaju nikakve veze, izuzev što su savjesno pružili ljekarsku pomoć, te postupili u skladu s njihovom moralnom i profesionalnom dužnošću – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UKCS.

Naglašavaju da su ljekari i medicinsko osoblje UKCS “prvenstveno na usluzi pacijentima u cilju pružanja zdravstvenih usluga, te ni u kojem slučaju ne žele ulaziti u rasprave, verbalne ili fizičke obračune njihovih pacijenata”.