Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UKCS: TIKA sa 1,7 miliona eura finansira izgradnju Klinike za hematologiju

dip-potpisivanje-ugovora

Generalna direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) Sebija Izetbegović i koordinator Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Birol Cetin potpisali su danas protokol o donaciji za završetak radova na izgradnji 13. sprata Centralnog medicinskog bloka na kojem će biti smještena Klinika za hematologiju.

Koordinator Cetin kazao je na pres-konferenciji da se radi o izgradnji i uređenju prostora od oko 1.700 m2, a radovi bi trebalo da budu završeni za osam mjeseci.

Direktorica Izetbegović naglasila je značaj tog projekta za tu medicinsku ustanovu i posebno za Kliniku za hematologiju, te naglasila da će njegovom realizacijom znatno biti poboljšani uvjeti za liječenje pacijenata.

 

kucs-dip1

– Donacija TIKA-e je oko 1,7 miliona eura. Taj novac TIKA će utrošiti za kompletnu izgradnju, tendere (uključen i PDV za radove), a neće biti uplaćen na račun UKCS-a – kazala je.

Današnjem događaju prisustvovao je i novoimenovani ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc koji je istaknuo kvalitetu suradnje BiH i Turske te precizirao da je TIKA dosad u BiH realizirala oko 800 projekata od čega su mnogi iz oblasti zdravstva.

Izgradnja Centralnog medicinskog bloka UKCS-a veliki je projekt započet 1989. godine, a trebalo bi da sadrži oko 50.000 m2 prostora. Dosad je završeno oko 34 posto općeg prostora, a menadžment te medicinske ustanove ima namjeru u dogledno vrijeme završiti preostale radove te preseliti sve pacijente i koncentrirati sve hospitalne prostore u jedan centar.