Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukidanje RTV takse nije u skladu sa Ustavom BiH

BiH

digitalizacija07092015

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas da zahtjev Kluba poslanika SDS-a za ukidanje RTV takse i prenošenje finansiranja javnih RTV emitera na budžete nadležnih institucije nije u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Prilikom glasanja o usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom RTV servisu BiH, protiv su bili članovi Komisije iz SDA Šefik Džaferović, HDZ-a BiH Borjana Krišto i Nikola Lovrinović i SBB-a Damir Arnaut, uzdržan je bio Željko Komšić iz DF-a, a za je glasala Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Komisija je utvrdila ustavni osnov i usklađenost sa pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH, koje je predložio Savjet ministara, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o akcizama u BiH, koji se tiče smanjenja akciza na gorivo, a koji je predložio Nezavisni blok.

Ustavnopravna komisija je četvrti put odgodila razmatranje informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. godinu, a razlog je i ovaj put bio nedolazak na sjednicu Komisije glavnog tužioca BiH Gordane Tadić.

Pod tačkom razno predsjedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut rekao je da će kao član delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope informisati izvjestioce za BiH o svim činjenicama koje se tiču nesprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima “Sejdić i Finci” i “Pilav”.