Ukinut certifikacijski status za 17 timova porodične medicine Doma zdravlja KS

BiH

hitna sarajevo3333

Privremeni Upravni odbor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) donio je, na sjednici prošle sedmice, odluku o ukidanju certifikacije za 17 timova porodične medicine JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

U saopćenju za javnost AKAZ-a navodi se da po isteku roka od četiri mjeseca od izdavanja Rješenja o uslovnoj certifikaciji ta zdravstvena ustanova nije otklonila nedostatke, odnosno obavijestila Agenciju o provođenju korektivnih mjera, te je izdana uslovna certifikacija prestala da važi.

Rješenje o uslovnoj certifikaciji je izdano nakon redovnog nadzornog pregleda 20 timova porodične medicine JU DZKS tokom kojeg su vanjski ocjenjivači AKAZ-a kod njih 17 utvrdili određene nedostatke.

– Od 2013. godine, prvi put otkada AKAZ provodi program akreditacije, Upravno vijeće je moralo ukinuti certifikacijski status dodijeljen za 17 timova porodične medicine u Domu zdravlja Kantona Sarajevo (JUDZKS). Nažalost, menadžment ove ustanove se oglušio na naša upozorenja i date preporuke nakon nadzornog pregleda kad su naši ocjenjivači identificirali slabe tačke i manjkavosti koji je ustanova bila dužna ispraviti u roku od četiri mjeseca – kaže direktor AKAZ-a Ahmed Novo, saopćio je Press AKAZ-a.