Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Ukinut pritvor Draganu Šojiću, određene mu mjere zabrane

sojic sipa2

Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH, te je prema osumnjičenom Draganu Šojiću ukinut pritvor.

Istovremeno, prema osumnjičenom su određene mjere zabrane, i to mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, obaveza povremenog javljanja državnom organu i zabrana sastajanja s određenim osobama.

Dragan Šojić osumnjičen je da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenjai krivično djelo pronevjera u službi.

Fokus je nedavno otkrio da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu ušli u Službu za zajedničke poslove institucija BiH, da su izuzimali određenu dokumentaciju, te saslušavali pojedine uposlenike Službe.

Fokus je nedavno otkrio da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu ušli u Službu za zajedničke poslove institucija BiH, da su izuzimali određenu dokumentaciju, te saslušavali pojedine uposlenike Službe.

VEZANI TEKST: Pod lupom istražitelja putni nalozi, javne nabavke i zapošljavanja u Službi za zajedničke poslove institucija BiH

Pod lupom istražitelja su tada bile nepravilnosti pri zapošljavanju, javnim nabavkama i krivotvorenju putnih naloga.

O TROŠKU DRŽAVE POSJEĆIVAO ODBJEGLU SUPRUGU U SRBIJI

Dragan Šojić je prijavljen da već tri godine svakog četvrtka službenim automobilom putuje u Srbiju kako bi posjetio suprugu koja je tamo, prema tvrdnjama Fokusovih izvora, pobjegla od zatvorske kazne koja joj je izrečena u BiH zbog učešća u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom. Nezvanično saznajemo da je 300 puta bio u Srbiji, te 35 puta u Crnoj Gori bez putnog naloga.

VEZANI TEKST: Under the magnifying glass of the investigator, travel orders, public procurement and employment in the Service for Joint Affairs of BiH Institutions

Odsustvo s posla petkom Šojić je, prema tvrdnjama naših izvora, pravdao lažnim putnim nalozima izdavanim za destinacije po BiH, a putni nalozi za Šojića trebali su retroaktivno biti napisani i proteklih mjeseci, no to je prema našim saznanjima osujetio Vladimir Vukša, šef Odsjeka za pravne poslove, koji je skrenuo pažnju Šojiću da na određenim odlukama u vezi s tim putovanjima nema potpisa Dragana Slipca, jednog od Šojićevih zamjenika.

Prema tvrdnjama naših izvora, upravo je Vukšin stav o tome da na svim aktima Službe za zajedničke poslove institucija BiH moraju biti, uz potpis direktora, i potpisi njegova dva zamjenika doveo do toga da se sukobi s nekim zaposlenim koji su učestvovali u retroaktivnom uvođenju putnih naloga Dragana Šojića u evidencije protokola, a pri čemu je, prema tvrdnjama naših izvora, čak falsificiran i Vukšin potpis.

U nedavnom odgovoru na upite Fokusa, danas uhapšeni Dragan Šojić odbacio je sve optužbe na njegov račun, kada su u pitanju i krivotvoreni putni nalozi i korištenje službenog automobila u privatne svrhe.

Na raniji upit Fokusa da li novcem poreskih obveznika, odnosno o trošku države posjećuje odbjeglu suprugu u Srbiji koja se tamo krije od pravosuđa u BiH gdje je trebala izdržavati zatvorsku kaznu, iz Službe zajedničkih poslova institucija BiH, tada su nam odgovorili da “s obzirom na to da su dva posljednja pitanja privatne prirode, direktor Dragan Šojić zadržava pravo da na njih ne odgovori.”

Da je dolaskom u Službu zajedničkih poslova institucija BiH primijetio neregularnosti za Fokus je ranije potvrdio i Dragan Slipac, jedan od zamjenika direktora Službe koji je otvoreno za Fokus kazao da u “Službi ima neregularnosti”. Slipac je inače u Službi od prvog januara ove godine, a prije toga radio je u Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

ZAPOŠLJAVANJA I JAVNE NABAVKE

Slipac je za Fokus potvrdio da on odbija dati saglasnost na bilo koji akt u Službi a za koji cijeni da nije u skladu sa zakonom.

Ured za reviziju institucija BiH također je u posljednjem izvještaju ukazivao na nejasnoće u vezi s upotrebom službenih vozila i načinom izdavanja putnih naloga u Službi za zajedničke poslove institucija BiH.

– Uvidom u naloge za službena vozila utvrdili smo česte značajne dnevne loko kilometraže za pojedina vozila (90 kilometara i više), kao i prilično veće kilometraže na duže relacije (Banja Luka, Mostar, Tuzla) bez pisanih obrazloženja – ukazali su državni revizori.

Inače, u Službi za zajedničke poslove institucija BiH stalno je zaposleno oko 500 osoba. Godišnji budžet ove institucije je oko 19 miliona KM, od čega oko sedam miliona ide na plate zaposlenih.