Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Ukinut pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Veljko Ugrenović i drugi

tuzilastvo-bih-sud

Određena je mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu na način da se osumnjičeni obavezuju na javljanje, dva puta sedmično, u nadležnu policijsku stanic

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za ukidanje pritvora osumnjičenim u predmetu Veljko Ugrenović i drugi, donio je rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva te je prema osumnjičenim Radivoju Lekiću, Aleksandru Vitezu i Dragoslavu Radakoviću ukinuta mjera pritvora određena rješenjem Suda BiH od 10. decembra 2021. godine.

Istovremeno su prema osumnjičenim određene mjere zabrane i to: zabrana putovanja, a u cilju izvršenja ove mjere od osumnjičenih se privremeno oduzimaju važeće putne isprave koje će bez odlaganja dostaviti Sudu uz zabranu izdavanja novih, te im se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte.

Određena je mjera obaveznog povremenog javljanja državnom organu na način da se osumnjičeni obavezuju na javljanje, dva puta sedmično, u nadležnu policijsku stanicu. Određena je i mjera zabrane sastajanja s određenim osobama na način da se osumnjičenim zabranjuje svaki oblik međusobnog kontaktiranja i sastajanja kao i kontaktiranja i sastajanja s drugim osumnjičenim osobama i svjedocima u ovom predmetu.

Kontrola opravdanosti trajanja izrečenih mjera vršit će se svaka dva mjeseca, a osumnjičenim može biti određen pritvor ukoliko prekrše bilo koju obavezu nametnutu ovim rješenjem.

Veljko Ugrenović i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZBiH, krivičnim djelom krijumčarenje ljudi i krivičnim djelom teška krađa, saopćeno je iz Suda BiH.