Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelaciono vijeće

Ukinuta presuda Enveru Buzi i određeno novo suđenje za zločin u Uzdolu

Iz dokaza, kako je navedeno u toj presudi, proizilazi da je Buza u dovoljnoj mjeri bio obaviješten o zločinu, što ga je obavezivalo da na temeljit način provede istragu

Apelaciono vijeće Državnog suda uvažilo je žalbu Odbrane Envera Buze, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

“Odlučujući o žalbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i žalbi braniteljice optuženog Envera Buze, Apelaciono vijeće je donijelo rješenje kojim je uvažena žalba braniteljice, te je ukinuta presuda Suda BiH od 30. septembra 2019. i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja”, saopšteno je iz Suda.

Buza je prvostepenom presudom proglašen krivim da je, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Iz dokaza, kako je navedeno u toj presudi, proizilazi da je Buza u dovoljnoj mjeri bio obaviješten o zločinu, što ga je obavezivalo da na temeljit način provede istragu.

Tužiteljica Sanja Jukić je na žalbenoj sjednici od Apelacionog vijeća tražila da Buzi izrekne veću kaznu od 12 godina zatvora, uz obrazloženje da je Sud kao otežavajuću okolnost trebao cijeniti i ponašanje optuženog u sudnici.

Buzina braniteljica, Vasvija Vidović, je tražila da se presuda preinači u oslobađajuću ili ukine te odredi novo suđenje obrazlažući, između ostalog, da je Prvostepeno vijeće moralo utvrditi da je optuženi izvršio efektivnu kontrolu nad počiniocima zločina, te da je tokom postupka došlo do povrede odbrane i prava optuženog da iznese sve činjenice koje mu idu u korist, kao i da je zanemareno da je Buza inicirao istragu za Uzdol.

Suđenje Buzi počelo je u novembru 2016. godine.