Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goran Čerkez

Ukinuta potpuna zabrana izlaska starijima od 65 i mlađima od 18, evo kad mogu vani

cerkez-pres1

“Evo jedna lijepa vijest. Drago mi je da smo upravo primili informaciju da je uvažen prijedlog ministarstva zdravstva o omogućavanju kretanja osoba treće dobi, kao i mlađih osoba”

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez obratio se na press konferenciji Vlade FBiH.

Prije nekoliko minuta Federalni štab civilne zaštite ublažio je mjere zabrane kretanja starijima od 65 i mlađima od 18 godina.

“Evo jedna lijepa vijest. Drago mi je da smo upravo primili informaciju da je uvažen prijedlog ministarstva zdravstva o omogućavanju kretanja osoba treće dobi, kao i mlađih osoba. Kao što ste čuli, prema toj odredbi, osobe sve starije od 65 godina imale bi mogućnost da borave vani od 9 do 13 sati ponedjeljkom, srijedom i petkom, dok mlađi od 18 godina bi to ostvarivali utorkom, četvrtkom i subotom od 14 sati do 20 sati”, najavio je Čerkez.

Ipak, ako bude potrebe, upozorio je Čerkez, mjere se mogu vratiti.

“Popustili smo mjere, ali bit ćemo vrlo pažljivi. U narednom periodu, očekujemo sve bolju situaciju, tako da ćemo ove mjere i unaprijediti”, objasnio je.

Ima i nekih izuzetaka u ovim mjerama.

“Izuzete su osobe koje idu pod zdravstvenu skrb, osobe koje imaju djecu s probleima u razvoju, tako da je i to uzeto u obzir. I osobe u staračkim domovima će imati mogućnost u ovom vremenu da borave ispred svoje institucije”, dodao je Čerkez.

Najavio je i kad bi moglo doći do otvaranja radnji i firmi.

“Mislim da dolazi nakon majskih praznika vrijeme za popuštanje mjera za određene radnje i određene firme, treba voditi računa da će ugostiteljski objekti, veći seminari i konferencije se otvarati možda tek početkom ljeta”, prognozirao je Čerkez.