Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda psbih

Ukinuto plaćanje PDV-a na doniranu hranu

Dom naroda PSBiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Dom naroda PSBiH

Skrenuta je i pažnja da se nakon što zakon stupi na snagu, a ne duže od 60 dana, spriječe zloupotrebe te da UIO prilagodi interne akte novonastalim okolnostima

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predstavnički dom je na posljednjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio predloženi zakon kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu, a koji je u tom domu zajednički predložilo 15 poslanika.

U obrazloženju zakona stoji da je veliki broj kompanija u BiH, koje se bave proizvodnjom ili trgovinom prehrambenim proizvodima destimuliran da donira hranu u većim količinama, budući da se doniranjem hrane stvara dodatna finansijska obaveza plaćanja PDV-a. Zbog toga, velike količine hrane budu uništene umjesto da se osigura obrok za ugrožene kategorije stanovništva.

Predloženim zakonom precizirano je i to da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dužan u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona donijeti podzakonski akt za njegovo provođenje.

Još ranije, izmjene Zakona o PDV-u jednoglasno je usvojio i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a tom prilikom poslanici su istakli da se prema procjenama u Bosni i Hercegovini baci hrane u vrijednosti od 140 miliona KM jer privrednicima je jeftinije da tu hranu bace nego da je doniraju.