Uklonjeno 26 neeksplodiranih granata iz rijeke Bosne

uklanjanje bosna22

Tim ronilaca Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u saradnji s timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava završili su operaciju uklanjanja neeksplodiranih artiljerijskih granata iz korita rijeke Bosne u Kaknju, njihov transport i uništavanje na površinskom kopu rudnika Kakanj.

Šef Odjela za uklanjanje NUS-a FUCZ Sead Vrana kazao je Feni da je operacije počela jutros, pretraženo je korito Bosne i obala te rijeke te naveo da je uklonjeno 26 komada neeksplodiranih artiljerijskih granata kalibra od 122 do 155 mm.

– Jedna od granata pronađena je na dubini od oko 1,20 m, dok su neke od njih bile na samoj obali. Problem je u tome što je mjesto gdje su granate odbačene, zapravo smetljište gdje se otpad odbacivao u rijeku Bosnu i nepristupačan je s obale. Zbog toga se lokaciji pristupilo iz vode, a korito rijeke i obala su pretraženi uz korištenje čamca i pomoć educiranih operatera. Granate su uklonjene, transportovane i uništene – kazao je.

Današnju operaciju Federalne uprave civilne zaštite podržali su Policijska stanica, Vatrogasna brigada i Dom zdravlja Kakanj i Općinska služba civilne zaštite te Rudnik mrkog uglja Kakanj na čijem je kopu i izvršeno uništavanje.

Pronađene granate datiraju iz proteklog rata u BiH, nepoznato je mjesto na kojem su izvorno pronađene. Pretpostavka je da su ih na lokaciju na kojoj su danas pronađene bacili nesavjesni građani koji su tako počinili krivično djelo – ugrožavanje stanovništva.