Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukoliko EU zatvori granicu, u BiH bi moglo doći 100.000 izbjeglica (FOTO)

BiH

Služba za poslove sa strancima (2)

Predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH kojojm predsjedava Sifet Podžić i rukovodstvo Službe za poslove sa strancima održali su danas sastanak posvećen trenutnoj situaciji u regionu vezano za migrante iz Afrike i s Bliskog istoka.

Nakon sastanka Podžić je naglasio kako je pozitivno iznenađen spremnošću Službe za poslove sa strancima u slučaju dolaska velikog broja migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Služba za poslove sa strancima (1)

“Konačno sam došao u agenciju koja jako dobro radi svoj posao i koja je pripremljena za migrantsku krizu koja bi mogla zadesiti BiH. Obavili su dobar posao i napravili dobar operativni plan. Izvršili su neke pripremne radnje koje rijetko vidimo u BiH. Snimili su granicu, razmijenili iskustva sa Srbijom i Hrvatskom. Stoga mislim da će u ovom segmentu koji je nadležnost ove agencije BiH kvalitetno odgovoriti na eventualnu izbjegličku krizu. O smještaju izbjeglica, ukoliko se njihov dolazak u našu zemlju zaista desi, ne bih sada govorio. Za tu temu ćemo iskoristiti zasjedanja oba doma Parlamentarne skupštine BiH tokom ove i sljedeće sedmice, te apelovati prema Vijeću ministara BiH da se pokrene taj drugi korak da ne bismo bili iznenađeni u tom segmentu”, rekao je Podžić.

Prema Podžićevim riječima u planu je da Zajednička komisija kojom on predsjedava organizuje bezbjednostu konferenciju početkom sljedećeg mjeseca na kojoj će donijeti dodatne mjere.

Služba za poslove sa strancima (3)

“Definitivno sam zadovoljan današnjom posjetom Slubi za poslove sa strancima i građani Bosne i Hercegovine mogu biti bezbjedni. Pripremili su sve neophodno kako nam se ne bi dogodilo ‘usko grlo’, kao što se dogodilo u Srbiji i Hrvatskoj prilikom registracije izbjeglica. Ono što me brine je taj drugi korak i smještaj izbjeglica, ali to nije u nadležnosti Službe za poslove sa strancima. U slučaju da Evropska unija potpuno zatvori svoje granice onda bi ogroman broj izbjeglica krenuo prema BiH. Prema našim procjenama bio bi to broj i do 100.000 ljudi. Za sada ne postoje najave da će se to dogoditi”, zaključio je Podžić.

Više detalja o tome kako i na koji način se Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH pripremila za eventualni dolazaka izbjeglica iznio je zamjenik direktora Izet Nizam.

“Naša služba je spremna za eventualne izazove koji nas očekuju. Nakon što je Vijeće ministara BiH izdalo hitan plan za djelovanje mi smo svoj operativni plan djelovanja završili za sedam dana iako smo imali rok od 30 dana. U njemu smo rasčlanili svaku pojedinačnu aktivnost naših uposlenika. Pokrivamo kompetan teren od Bijeljine do Trebinja. Nećemo dozvoliti da se desi nešto neplanirano. Plan smo napravilii na osnovu iskustava koje je imala Srbija. Dva i po mjeseca smo boravili u Srbiji i pratili kompletan tok kretanja migranata. Vidjeli smo sve nedostatke koji su bili u operativnim planovima Srbije. S njima smo razmijenili iskustva i informacije. Naš smo plan prilagodili tako da ne ponovimo njihove greške. Naravno, on je prilagođen situaciju i uslovima u BiH”, kazao je Nizam.

Služba za poslove sa strancima (4)

U BiH za sada nije zabilježen veći ulazak migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka. Tek su se desili sporadični slučajevi. Tako je devet državljana Sirije zloubotrijebilo vizni režim za BiH. Dobili su vaučere iz jednog hotela iz Sarajeva, a na osnovu njih dobili vizu za BiH u konzularnom predstavništvu u Abu Dabiju.

Došli su legalno na aerodrom u Sarajevu, a potom taksijem otišli na granicu i prešli u Srbiju u kojoj su zatražili azil.

Da ne bi došlo do ponavljanja takvih slučajeva Služba za poslove sa strancima donijela je odluku kojom su zabranili davanje saglasnosti državljanima Sirije, Libije i Egipta da mogu dobiti vizu na osnovu vaučera. To ne znači da je državljanima spoemnutih zemalja zabranjen ulazak u BiH.