Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kulminacija problema

Ukoliko gradske vlasti ne pomognu, radnici “Zenicatransa” stupaju u štrajk glađu

ZENICATRANS1 (1)

On je rekao da su radnici primili dio plate za oktobar, u iznosu od 300 maraka

Javno preduzeće “Zenicatrans – prevoz putnika” 31. decembra obustavilo je rad. Tada je blokirana i autobuska stanica u Zenici, a to zapravo znači da u, po veličini, četvrtom gradu u Bosni i Hercegovini ne postoji javni gradski prevoz.

Predsjednik Sindikata “Zenicatransa” Huso Sarvan kazao je za BHRT kako se radi o kulminaciji problema koji niz godina potresaju to preduzeće.

“Trenutno je blokiran račun od strane Poreske uprave na iznos koji mi ne možemo isplatiti, nemamo dovoljno novaca, tako da smo došli u situaciju da ne možemo nabaviti ni gorivo za javni gradski prevoz”, kazao je Sarvan.

On je rekao da su radnici primili dio plate za oktobar, u iznosu od 300 maraka.

Prema njegovim riječima, uposleni su u posljednje dvije godine pokušavali riješiti problem javnog gradskog prevoza u Zenici, čak su gradonačelniku i gradskoj upravi upućivali prijedloge kako to učiniti na što bezbolniji način, bez opterećenja gradskog budžeta.

“Rješenje ovog problema je da gradonačelnik i gradska uprava izmire obaveze prema Poreskoj upravi i da se izmire obaveze prema radnicima, tako da ne bi bili oštećeni ni radnici ni država”, smatra Sarvan.

Na pitanje novinara da li je izmirivanje dugova obaveza grada ili menadžmenta preduzeća, Sarvan je odgovorio da je odgovornost na menadžmentu, ali i da je gradska uprava ta koja njime upravlja.

“Koliko god odgovornim smatramo bivši menadžment i direktore, tako smatramo da su krivi i u gradskoj upravi, i bivši i sadašnji gradonačelnik. Trebalo je reagovati prije, da ne dođe do ovoga”, navodi Sarvan.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da sutra bude održana vanredna tematska sjednica Gradskog vijeća u Zenici, na kojoj bi se razgovaralo o stanju u tom preduzeću.

“Radnici će, ukoliko pitanje “Zenicatransa” na sutrašnjoj sjednici ne bude riješeno, preduzeti radikalnije mjere. Odlučili smo da četvrtog januara krenemo u štrajk glađu”, rekao je Sarvan.