Načelnik Općine Hadžići

Ukoliko se stanje ne promijeni formirat ćemo krizni štab u Hadžićima

usivak-migranti5

Prvi čovjek Općine ponovio je stavove koje je na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojio zajednički Kolegij Općinskog vijeća i općinskog načelnika te najavio moguće mjere koje će lokalna zajednica poduzeti u slučaju pogoršanja stanja na terenu

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović najavio je na današnjoj konferenciji za medije da će se, ukoliko nadležene institucije ne promijene stanje na terenu kada je riječ o smještaju migranata, u toj općini sami organizovati i zaštiti te formirati krizni štab putem kojeg će upravljati krizom.

– Kriza neće upravljati nama. Ističem da mi želimo biti dio rješenja, a ne stvaranja problema – istaknuo je Ejubović na konferenciji organiziranoj povodom najavljenog dolaska kontingenta od 250 “problematičnih” migranata u bivšu kasarnu “Ušivak” Hadžići iz migracionih centara Unsko-sanskog kantona.

Prvi čovjek Općine ponovio je stavove koje je na jučerašnjoj hitnoj sjednici usvojio zajednički Kolegij Općinskog vijeća i općinskog načelnika te najavio moguće mjere koje će lokalna zajednica poduzeti u slučaju pogoršanja stanja na terenu.

– Još jednom pozivamo nadležne institucije da urade svoj dio posla. Ovo se odnosi prije svega na Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kao što migranti imaju svoja ljudska prava, tako i mi, građani Hadžića imamo pravo na sigurnost i bezbjednost – podvukao je Ejubović.

Naglasio je da na terenu posljedice migrantske krize trpe općine Bihać, Velika Kladuša i Hadžići te je pozvao državu da taj teret ravnomjerno rasporedi.

Iz Općine Hadžići su također poručili da nemaju ništa protiv dislokacije određenog broja migranata iz centara Unsko-sanskog kantona u Kanton Sarajevo radi pružanja bolje zdravstvene zaštite te boljih uslova smještaja i higijene, saopćeno je iz Pres službe Općine Hadžići.