Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Ukoliko snijeg naglo otopi: Krajina u opasnosti od mogućih poplava (FOTO)

07/03/2018

Ogromne količine snijega usljed dugog perioda niskih temperatura, za stanovništvo Krajine, a posebno bihaćkih mjesnih zajednica Kulen Vakuf, Kamenica i Pokoj, sada predstavljaju prijetnju i opasnost od plavljenja zemljišta i kuća, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Muharema Kartala, direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite, trenutno stanje nije toliko kritično, osim u slučaju jakog vjetra s juga koji bi mogao prouzrokovati značajnije probleme, jer bi u tom slučaju došlo do naglih otapanja, a time i ugrožavanja stanovništva koje živi u naseljima koja su najviše na udaru.

Muharem Kartal, direktor Kantonale uprave civilne zaštite

“Trenutna visina vodostaja rijeke Une iznosi 59 centimetara, što znači da je u protekla 24 sata porasla za 10 centimetara. To jeste malo ovako na izgled kritično, ali za sad je to još u normali, jer nema vjetra i otapanje ide postepeno. Unac, desna pritoka rijeke Une, je malo više porastao, a sva ta voda, kroz rijeku Unu, dolazi nama ovamo. Mi smo uputili apel i upozorenje građanima da se pripreme u slučaju eventualnih plavljenja kako bi štete bile što manje. Ali mi smatramo da u naredna 24 sata ne bi trebalo biti većih problema na našem kantonu”, kaže Kartal za AA.

Štetu nemoguće namiriti 

Mještani bihaćke mjesne zajednice Pokoj, koja se nalazi na izlazu iz Bihaća u pravcu Cazina, imaju itekako razloga da strahuju od naglog otapanja nagomilanog snijega usljed blagog porasta temperatura koji se desio ovih dana.

Osman Handukić je mještanin Pokoja koji je u vrijeme velikih poplava, koje su zadesile ovo naselje u decembru 2010. godine, obnašao funkciju predsjednika Mjesne zajednice, ističe da je to ostavili veliki trag na stanovništvo ovog naselja, jer im je pričinjena velika materijalna šteta koju nikada nisu uspjeli do kraja sanirati.

Osman Handukić

“Nama niko do dan danas nije nadoknadio tu štetu, iako su nadležne gradske službe izašle na lice mjesta, utvrdile činjenično stanje i popisale materijalnu štetu. Iako sam kao tadašnji predstavnik lokalne samouprave prijetio tužbama prema odgovornim institucijama koje su bile dužne da nam saniraju nastalu štetu, nikada nije došlo do toga. Strah me kad gledam otapanje ovog snijega i bojim se da to ne uzrokuje još veće štete od onih koje smo tada imali. Žalosno je što niko ništa nije nikada poduzeo u smislu preventivnog djelovanja po tom pitanju. Što se mene lično tiče, ja sam se sam pobrinuo za zaštitu svojih materijalnih dobara, a sugerirao sam i sadašnjoj vlasti lokalne samouprave Mjesne zajednice Pokoj, da angažiraju Civilnu zaštitu i sve mještane u cilju spašavanja materijalnih dobara od eventualnih poplava koje se mogu desiti ovih dana”, kaže Handukić.

Građani sami sebi pogoršali situaciju

Nakon velike poplave koja je zadesila Bihać u decembru 1982. godine, poduzete su konkretne mjere u pogledu suzbijanja i preventivnog djelovanja protiv istih, u smislu da su od naselja Bakšaiš i Kralje, pa sve do naselja Pokoj, duž toka rijeke Une urađeni veliki zahvati u okviru kojih su izgrađeni vodeni objekti, takozvani nasipi, koji su sprečavali izlijevanje rijeke Une i plavljenje lokalnih zajednica.

Željko Mirković

Međutim, kako je kazao Željko Mirković, koji je za vrijeme dok je obnašao funkciju općinskog vijećnika, izlazio na teren i upoznao se sa stanjem oko nasipa, problem je nastao kada je lokalno stanovništvo nesavjesnim djelovanjem i aktivnostima probušilo nasipe na više mjesta i tako su oni izgubili svoju funkciju.

Kada je u pitanju područje Cazina, kako su rekli u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite, tamo za sad nema ozbiljnijih prijetnji od poplava, jer je vodostaj rijeke Korane, koja je i najveći uzročnik poplava, za sad ispod 200 centimetara. Također, ni u ostalim gradovima kantona nema značajnih problema kada su u pitanju otapanje snijega i prijetnja od poplava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.