Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdio načelnik

Ukoliko želite u Neum morate platiti pet ili 10 KM za dezinfekciju vozila

neum3333

Od početka pandemije, dezinfekcija točkova je bila obavezna, no do danas se nije naplaćivala

Nakon što su istekle uvedene mjere 27. aprila Štab civilne zaštite općine Neum donio je nove naredbe, a iste se odnose na radno vrijeme trgovinskih objekata te izvođenje građevinskih radova. Dozvoljava se rad trgovinskih radnji na području općine Neum radnim danom od 7  do 19 sati.

Građane BiH koji su danas krenuli u Neum iznenadila je “potvrda o izvršenoj dezinfekciji prijevoznog sredstva” koju su na ulazu u Neum morali platiti pet, odnosno 10 KM, zavisno da li je riječ o osobnom automobilu ili transportnom vozilu. Od početka pandemije, dezinfekcija točkova je bila obavezna, no do danas se nije naplaćivala. Načelnik Neuma Živko Matuško potvrdio je za televiziju N1 da je odluku donio Štab civilne zaštite, a da potvrdu naplaćuje Veterinarska stanica, te da će ti novci biti utrošeni na sredstva za dezinfekciju, gorivo, ljude koji provode ovu mjeru.

“Odluka o zabrani izvođenja zemljano građevinskih radova na području općine Neum i dalje ostaje na snazi, izuzev radova koji imaju posebno odobrenje za izvođenje izdano od Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje općine Neum, uz obavezno poštivanje higijensko epidemioloških mjera.

Odluka o obaveznom evidentiranju osoba s prebivalištem izvan općine Neum produžuje se do 4. maja 2020. godine. Shodno tome, općina Neum nastavlja s kontrolom ulaska, kao i vršenje dezinfekcije svih vozila koji ulaze u Neum”, naveli su iz Štaba, piše NAP.

U cilju sprečavanja širenja zaraze od koronavirusa na područje općine Neum, najavljene su pojačane kontrole za nadolazeći vikend.

“Mjere su ublažene, ali opasnost od zaraze ostaje ista. Stoga pozivamo sve građane da se i dalje pridržavaju svih prethodnih uputa o ponašanju u vrijeme pandemije koronavirusa”, kazali su iz Štaba.