BiH

traže pojašnjenje

Ukrajina: Otkud Dodiku ikona koju je poklonio Lavrovu?

16/12/2020

U proruskim paravojnim jedinicama u regijama Luganska i Donjecka učestvovali su dobrovoljci iz BiH, odnosno iz Republike Srpske

Ukrajina je od vlasti Bosne i Hercegovine zatražila pojašnjenje nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu ikonu koja navodno pripada Ukrajini.

Dodik je Lavrovu u ponedjeljak poklonio pozlaćenu pravoslavnu ikonu, navodno staru 300 godina, a mediji bliski Dodiku naveli su kako je pronađena u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, još dok je ta država bila dio SSSR-a.

Mediji nisu objavili nikakve pojedinosti o tome kako je i gdje sporna ikona pronađena.

Ukrajinska ambasada u Sarajevu je uputila notu ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći “javno, neodgodivo i nedvosmisleno” očitovanje o tome kako je ikona iz njihove zemlje dospjela u drugu državu i završila u Dodikovim rukama.

U proruskim paravojnim jedinicama u regijama Luganska i Donjecka učestvovali su dobrovoljci iz BiH, odnosno iz Republike Srpske.

Jednom od njih, Gavrilu Steviću, zbog toga se sudi, jer je pridruživanje paravojnim jedinicama u inostranstvu kažnjivo po zakonima BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.