Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukupan dug RS-a iznosi 5,6 milijardi KM

BiH

narodna

Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) razmotrila je danas Informaciju o dugu sa stanjem na dan 31. decembra 2014. godine u kojoj se navodi da je ukupan dug RS iznosio 5,06 milijardi KM.

Na kraju prošle godine spoljni dug iznosio je 2,89 milijardi KM, a unutrašnji 2,17 milijardi KM, a povučeno je 643,25 miliona KM kreditnih sredstava.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je javni dug RS pod kontrolom, dodajući da nema razvoja bez javnih investicija, a investicija bez zaduživanja.

[yuzo_related]

“Ne postoji zemlja koja se ne bavi javnim dugom, ali se moramo koncentrisati na dalji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP). Rast javnog duga možemo zaustaviti smanjenjem lične potrošnje i stopiranjem investicija, što bi bilo pogrešno”, rekao je Tegeltija.

On je naglasio da RS nije spremna za smanjenja plata i penzija, jer bi to bio kratkoročno pozitivan efekat, a dugoročno loš.

Tegeltija je rekao da se racionalno moraju birati investicije koje će se finansirati posredstvom kredita, dodajući da je cilj Vlade RS da javni dug bude oko 40 odsto BDP-a.

“Kada je riječ o spoljnom dugu, dug budžeta RS iznosio je 1,86 milijardi KM, dug jedinica lokalne samouprave bio je 63,45 miliona KM, a javnih preduzeća i Investiciono – razvojne banke 964,68 miliona KM”, rekao je Tegeltija.

On je istakao da je u strukturi unutrašnjeg duga dug budžeta RS iznosio 1,53 milijarde KM, da je dug jedinica lokalne samouprave bio 330,36 miliona KM, a fondova socijalne sigurnosti 309 miliona KM.

Tegeltija je rekao da je ukupni dug RS koji podliježe zakonskom ograničenju 4,96 milijardi KM, odnosno 56 odsto BDP-a, dok javni dug koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 3,99 milijardi KM ili 45 odsto BDP-a.

On je dodao da se spoljni i unutrašnji dug redovno servisiraju, te da je po tom osnovu u 2014. godini u glavnoj knjizi trezora na ime rashoda evidentirano 518,14 milion KM.

“Na servis spoljnog duga odnosi se 264,98 miliona KM, a na servis unutrašnjeg duga 253,16 miliona KM. U prošloj godini povučeno je 643,25 miliona KM kreditnih sredstava”, istakao je Tegeltija.

Tokom skupštinske rasprave poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić rekao je da parametri duga u RS odgovaraju parametrima koji vladaju u Evropskoj uniji (EU).

“Dug Republike Srpske trebalo bi upoređivati sa zemljama u regionu, jer bi se vidjelo da RS  nije prezadužena kako tvrdi opozicija”, dodao je Žunić.

Na kraju prošle godine spoljni dug iznosio je 2,89 milijardi KM, a unutrašnji 2,17 milijardi KM, a povučeno je 643,25 miliona KM kreditnih sredstava

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica rekao je da je 2011. godine dug iznosio 49 odsto BDP-a, a da je u prošloj godini povećan na 58 odsto.

“RS je na gornjoj granici zaduženja koja su predviđena zakonom. Problem je što se ne bilježi značajan trend povećanja prihoda”, rekao je Govedarica.
Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da, prema parametrima Svjetske banke i EU, RS zadovoljava uslove zaduživanja, ali da je problem struktura duga.

“Čak 48 odsto ukupne stukture duga koristi se za javnu potrošnju, a problem je i zaduživanje hartijama od vrijednosti zbog sve nepovoljnijih kamatnih stopa”, rekao je Čavić.