Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uništavanje životne sredine

Ulične akcije u Bijeljini i Zvorniku zbog nekontrolisanog vađenja šljunka

nelegalno vadjenje sljunka ss

No, uprkos tome, šljunak se svakodnevno eksploatiše, vozi, prodaje. Tovarni kamioni svakodnevno devastiraju korito i priobalje rijeke, uništavaju životnu sredinu i puteve

Nekontrolisana eksploatacija šljunka utječe na gubitke desetine miliona maraka prihoda u entitetskom i lokalnim budžetima, ugrožava životnu sredinu te devastira riblji fond, poljoprivredno zemljište i druge prirodne resurse.

S ciljem da ukažu na značaj očuvanja rijeke Drine od nelegalnih aktivnosti eksploatacije šljunka, aktivisti za zaštitu i uređenje vodotoka rijeke Drine su, u sedmici kada se obilježava Svjetski dan voda, simbolično organizovali ulične akcije u Bijeljini i Zvorniku.

„Stop nelegalnim šljunkarima na Drini“ bio je naziv ulične akcije aktivista za zaštitu i uređenje vodotoka rijeke Drine, koji su posljednjih mjeseci svoje aktivnosti usmjerili na analizu izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, objavljenog krajem prošle godine, a čiji je cilj bio da ispita na koji način nadležne institucije kreiraju i provode mjere i aktivnosti dislokacije i vađenja materijala iz vodotoka i, s tim u vezi, obezbjeđuju adekvatno uređenje i zaštitu vodotoka rijeke Drine. Revizijom je utvrđeno da se u proteklom periodu dodjela lokacija za dislokaciju i vađenje materijala iz vodotoka rijeke Drine ne zasniva na planskim dokumentima, analizama stanja vodotoka, potrebama i prioritetima.

„Prema Zakonu o koncesijama RS-a, od 2013. do 2018. godine, eksploatacija šljunka, kao privredna djelatnost, ne postoji, niti davanje koncesija na eksploataciju šljunka. Dakle, od 2018. godine nemoguće je dobiti koncesiju na eksploataciju šljunka“, kaže Ljubinko Đurić, koordinator CCI-ja.

No, uprkos tome, šljunak se svakodnevno eksploatiše, vozi, prodaje. Tovarni kamioni svakodnevno devastiraju korito i priobalje rijeke, uništavaju životnu sredinu i puteve.

„Devastiraju se velike površine obradivog poljoprivrednog zemljiušta, dolazi do nekontrolisanog izlijevanja rijeke Drine, a da ne govorim o ekološkoj katastrofi – odlaganju smeća na površinama koje su nastale na mjestima eksploatacije šljunka. Štete su i direktne i indirektne“, upozorava Dušan Aćimović, aktivist zvorničke neformalne grupe građana Stop eksploataciji šljunka na rijeci Drini.

JU „Vode Srpske“ aneksirale ugovore sklopljene krajem godine sa privrednim društvima za vađenje i dislokaciju materijala iz vodotoka u slivu rijeke Drine. Kako navode, trenutno su aktivna tri aneksirana ugovora na području Bijeljine za izvođenje radova i jedan u Bratuncu, dok na području Zvornika, osim aktivnih, nema aneksiranih ugovora iz prošle godine za 2022. godinu.