uvertira u aferu

Uloga Adnana Terzića u potkivanju: Ko je lažirao dokaze o vlasništvu?

adnan terzić

Predmet o kojem Adnan Terzić kako kaže „nema pojma“ uvertira je afere „Potkivanje“ koja je razobličila postupke čelnika VSTV-a Milana Tegeltije i njegovih saradnika

“Došao sam konačno da počnem sa zvaničnim državnim institucijama razgovarati na temu krivične prijave koju su kriminalci iz Agrokomerca podnijeli protiv mene. Dvije godine Alešević i ostala bagra povlače me po blatu, a da nemam pojma o čemu se radi.”

Riječi su ovo Adnana Terzića, aktuelnog direktora Autocesta FBiH, izrečene prvog dana jula ove godine po izlasku iz zgrade SIPA-e. Sama konstrukcija izjave zaslužuje malu analizu. „Došao sam”, “razgovarati”, “kriminalci podnijeli”, “nemam pojma“, izvrdava Terzić činjenicu da je pozvan na saslušanje kao osumnjičeni u predmetu iz vremena kada je bio direktor GP Put, piše Žurnal.

Uzaludne prijave

Predmet o kojem Terzić „nema pojma“ uvertira je afere „Potkivanje“ koja je razobličila postupke čelnika VSTV-a Milana Tegeltije i njegovih saradnika, o kojoj i „ptice na grani“ diljem regiona sve znaju, samo ne Terzić.

Da ga podsjetimo, sve je inicirao Nermin Alešević direktor velikokladuške firme “Airventa”, podnoseći krivičnu prijavu protiv Adnana Terzića i SDA perjanice Amira Avdića. Alešević tvrdi da su oni, „uz malu pomoć prijatelja“, lažirali dokaze o vlasništvu nad jednim pogonom Agrokomerca, te na osnovu hipoteke, polovinom 2014. godine, uzeli dvomilionski kredit kod, u međuvremenu zatvorene, „Bobar banke“. Kako kredit nije vraćen, pokrenut je postupak izvršenja. Tada Alešević shvata da je njegov ZK izvadak za isti pogon „dupliran“ te podnosi krivične prijave protiv Terzića i Avdića.

Predmet u dijelu krivične prijave od bihaćkog preuzima sarajevsko tužilaštvo, gdje potom više od dvije godine biva „zaboravljen“ od strane tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić. Pozivanje na saslušanje osumnjičenih naravno ništa ne mora značiti, odnosno može predstavljati namjeru da se eventualnim odbacivanjem predmeta, stavi tačka na ovu priču, a samim tim bi i cijela afera „Potkivanje“ bila sa Milana Tegeltije usmjerena protiv Aleševića. u predmetu koji je otvorilo Tužilaštvo BiH.

Ako je pak sarajevsko tužilaštvo pokrenulo saslušanja na osnovu konačne spoznaje da kriminal postoji, biće to „vijest dana“. Dosadašnje istrage povezane sa nekadašnjim velikim građevinskim firmama poput Vranice, Hidrogradnje ili GP Bosna završavale su se baš kako je radnicima govorio jedan od direktora.

“Uzalud vam prijave, dovoljan je jedan moj poziv da to sve zaustavim,” svojevremeno je objasnio direktor GP Bosna Uglješa Kisić.

Ko je vodio Grupex?

U cijeloj kreditnoj transakciji sa Bobar bankom učestvovale su firme „Grupex“ i „US Telcom“. Korisnik kredita formalno je bila firma „US Telcom“ iz Ključa, registrovana kao operator javnih elektroničkih komunikacijskih mreža, a čiji je osnivač prema posljednje dostupnim podacima bila Subha Avdić. Garanciju sa “svojom” imovinom dala je firma Grupex, tada u većinskom vlasništvu GP Put, kojim je kao direktor upravljao Adnan Terzić. Potpisnici ugovora sa Bobar bankom bili su Šefik Štulanović kao direktor“Grupexa” i Asmir Dedić, direktor“ US Telcom”. Kredit nije vraćen pa je pokrenut postupak prinudne naplate.

Iako sada Terzić može tvrditi da kao direktor GP Put nije imao formalne veze sa ovom transkacijom, treba ga podsjetiti da je obavljao i funkciju člana Nadzornog odbora Grupexa, o čemu svjedoči zapisnik sa skupštine te firme iz 2015. godine.

Konstanta u upravi Grupexa, a postoje sumnja da je i u pozadini poslovanja „US Telcoma“ jeste Amir Avdić, koji će isto tako biti saslušan u ovom predmetu. Avdić je decenijama važan SDA kadar u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Bio je načelnik Ključa, vodio SDA USK, a kruna je bila imenovanje u Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije zajedno sa još jednim „tvrdim“ SDA-ovcem Salkom Selmanom. Potpuno indiferentni su bili kontrolni organi nakon informacije da je Avdić kao član NO, dobio kredit za svoju firmu “AAS”, koji uzgred rečeno nije vraćao. Očito, iskustvo sa Bobar bankom bilo je „zarazno“, a reakcije iz Vlade Federacije, tačnije premijera Fadila Novalića očekivano nije bilo.

Istovremeno, „pojma nemam“ Terzić očigledno nema sreće sa bankarskim kreditima, jer je isto tako kao direktor GP Put optužen od pravosuđa Kenije zbog nevraćenog kredita, odnosno neispunjavanja poslova na izgradnji puteva u ovoj zemlji. Kenijci bi trebali biti zadovljni jer je tamo pod njegovim rukovođenjem ipak nešto izgrađeno. Za četiri godine mandata na čelu Autocesta Federacije Adnan Terzić je kao SBB kadar uspio samo da potpiše utrošak stotine miliona maraka, a da niti jedan kilometar autoputa nije stavljen u funkciju.