Uložena žalba na odbijajuću tužbu protiv Branka Perića

BiH

peric_sudac

Ured disciplinskog tužioca uložio je žalbu na odluku prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kojom je odbijena tužba protiv sudije Suda BiH Branka Perića, javlja Birn.

Tužba protiv Perića zbog navodno neprimjerenih istupa u medijima odbijena je nakon što je Komisija zaključila da Ured disciplinskog tužioca nije dokazao njene navode.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini, žalilo se disciplinskom tužiocu, nakon čega je protiv Perića i pokrenut disciplinski postupak.

Perić je, kako je navedeno u tužbi, u tri navrata javno komentarisao postupke u koje je bio uključen, te je time prekršio kodeks ponašanja sudija.

U kolumnama je komentarisao postupak protiv lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića za ometanje rada pravosuđa, te Milana Mandića i uposlenika “Elta” televizije za izazivanje rasne ili nacionalne netrpeljivosti. Izjavio je da u “Sarajevu nema političke volje da se procesuiraju generali Armije BiH za ratne zločine”. Također je komentarisao i slučaj bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu Gorana Zubca, koji je odgovarao za nesavjestan rad u službi.

Odgovarajući na tužbu rekao je da nikada nije komentarisao postupke “nego samo posljedicu koja bi mogla uslijediti nakon okončanja tih postupka po pravosuđe BiH”.