Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ultramaratonci spremni za trčanje od Vukovara do Srebrenice

BiH

ultramaraton

Predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) i ultramaratonci danas su se sastali u Poglavarstvu Grada Zagreba sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem koji im je dao potporu Grada za 7. ultramaraton Vukovar – Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) po sedmi put organizira ultramaraton Vukovar – Srebrenica, odnosno Ovčara – Potočari, kojeg će trčati pet ultramaratonaca tijekom pet dana u pet etapa.

Predsjednik VBNMGZ-a Harun Omerbašić je istaknuo kako se ove godine u Srebrenici priprema pokop za 35 posmrtnih ostataka tijela te kako još tisuću ubijenih nije pronađeno.

“Ne možemo reći da nam ponestaje žrtava, ali se možda u idućim desetljećima bliži završetak ovog genocida koji se dogodio 1995. godine u Srebrenici”, kazao je Omerbašić.

Omerbašić je najavio kako će ultramaratonce po prvi put primiti načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić te ocijenio kako je to jedan pozitivan korak u približavanju zajedničkih stajališta i “početak početka razgovora o primirivanju zločina koji su se dogodili 1995. godine”.

“Ne možemo reći da je došlo do pomirbe, nego je ovo početak početaka”, poručio je Omerbašić.

Omerbašić je naglasio kako ultramaratonce od Vukovara do Srebrenice ljudi prepoznaju na svim dionicama te kako su postali prepoznatljiv sportski kolektiv srebreničke komemoracije kojeg će majke Srebrenice posljednjeg dana komemoracije ugostiti na svečanoj večeri.

Voditelj Ultramaratona Vukovar – Srebrenica Ekrem Bećirović je kazao kako poruka s ovog događanja ide u tri smjera: prema onima kojih nema, prema preživjelim obiteljima kojima se poručuje da nisu sami, a treća i najvažnija je da se srebrenički genocid “nikada, nikome i nigdje ne ponovi”.

Ultramaraton kreće sutra, 6. jula u 9 sati ujutro s Ovčare i prvu etapu završava u Vikovcima odakle sutradan maratonci kreću do Brčkog, slijede etape Janja i Zvornik, a zadnja etapa je u utorak prema Srebrenici. Prosjek dnevnih etapa je 46 kilometara.

Duško Štrbac iz Zagreba, idejni začetnik ovog ultramaratona, kojeg trči po sedmi put, najavio je kako će mu se na ovom ultramaratonu pridružiti trojica maratonaca iz Osijeka te jedan gost iz Slovenije.

“Cilj nam je pokloniti se svim žrtvama i nevino stradalima od Vukovara do Srebrenice”, poručio je Šrtbac.

Gost iz Slovenije je Zmago Horvat koji po drugi put sudjeluje na ovom ultramaratonu.

“Veliki su mi ponos i čast da mogu biti dio ove priče. To nije stvar nacije nego nečeg većeg. Ako si čovjek i imaš nešto u sebi, ako te boli tuđa suza i osjećaš tuđu bol, onda ti je čast da možeš sudjelovati u tako nečem”, kazao je Horvat.

Uz podršku Grada Zagreba, Ultramaraton podržava i Grad Vukovar, hrvatsko Ministarstvo branitelja, predsjednica Republike Hrvatske i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.