Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

28. godišnjica genocida

Ultramaratonci stigli u Potočare, trčali za žrtve Vukovara i Srebrenice

FOTO: Fena

– Mi smo multikulturna trkača ekipa sastavljena od Bošnjaka, Srba i Hrvata. Svojim primjerom želimo pokazati da svi zajedno možemo živjeti u suživotu i gledati u budućnost – kazao je Ćućić

U Potočare su stigli ultramaratonci iz Ovčare kako bi u okvru obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici odali počast nedužnim žrtvama.

Oni su u pet etapa prešli dionicu dužine 227 kilometara. Cijelu dionicu trčali su četiri ultramaratonca Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Mirsad Softić, a u Zvorniku su im se pridružili i ostali trkači koji su sa njima trčali do Potočara.

Boban Pantović iz Beograda treći put je učesnik ultramaratona.

– Za mene je ovo mjesto potok suza i to je jedini adekvatan naziv. Međunarodna zajednica je napravila velike propuste i dan danas to rade jer se ne rješavaju problemi koji još tinjaju. Veoma je bitno da decu vaspitavamo i odgajamo na pravi način i odgajamo ljubav u njima. Ovake zločine mogu da urade zli ljudi. Mi govorimo srcem, dušom i ćutanjem dok trčimo – kazao je Pantović.

Ove godine prvi put je u ultramaratonu učestvovao i Mirsad Softić iz Zenice.

– Imam čast da sam s ovim herojima danas ovdje koji su iznijeli trku, a posebna čast da smo našu trku poklonili žrvama Vukovara i Srebrenice. Moja poruka je poruka mira da se ovo ne zaboravi i da mi moramo prenositi na ovaj način sjećanja, a nikako širiti mržnju, te mladima poručiti da se ne dijele na nacionalne korpuse – kazao je Softić.

Ultramaratonac Robert Kasumović iz Osijeka kaže da su krenuli prije pet dana na spomen i sjećanje na sve žrtve Ovčare i Srebrenice.

– To je teška i zahtjeva trka, ali vjerujte svakim korakom odajemo počast nevino ubijenim civilima. Mi želimo skrenuti pozornost da se ne zaborave ubijeni i da se tako nešto ne ponovi – kazao je Kasumović.

Ultramaratonac Dražen Ćućić zahvalio je svima na podršci, rekavši da puno emocije nose tokom trke.

– Mi smo multikulturna trkača ekipa sastavljena od Bošnjaka, Srba i Hrvata. Svojim primjerom želimo pokazati da svi zajedno možemo živjeti u suživotu i gledati u budućnost – kazao je Ćućić.

Ultramaraton je organizovalo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 28. godišnjice srebreničkog genocida u spomen na žrtve genocida u Srebrenici, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tokom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.