Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ponovo blokiran m-17

Umjesto pred centralu HDZ-a radnici Aluminija otišli pred tunel Salakovac

blokada_tunel_salakovac
Potpuno blokiran M-17 kod tunela Salakovac (FOTO bljesak.info)

Podsjećamo, Aluminij nekoliko godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju

Kolona automobila s radnicima Aluminija izašla je u 14 sati iz kruga poduzeća, a kako se i najavljivalo, blokirali su tunel Salakovac sjeverno od Mostara.

– Zbog protesta građana blokiran je magistralni put M-17 Jablanica – Mostar, kod tunela Salakovac, saopćeno je nešto iza 15 sati iz Informativnog centra BIHAMK-a.

Iako je bilo najavljeno da će se nakon prve jutrošnje blokade radnici uputiti prema centrali HDZ-a u Mostaru, od toga su odustali, jer su ispred sjedišta HDZ-a već raspoređene policijske snage.

Pred Centralom HDZ-a policijske snage

Novi protest radnika Aluminija krenuo je u utorak ujutro blokadom magistralne ceste M-17 južno od Mostara, a nakon četiri sata radnici su deblokirali taj dio saobraćajnice, te se vratili u krug preduzeća.

Aluminij ima osiguranu isporuku električne energije do večeras u ponoć, nakon čega bi pogon mogao biti iskopčan s mreže što bi značilo kraj nekadašnjeg giganta.

“Nismo uspjeli do 14 sati osigurati nastavak isporuke električne energije za Aluminij i večeras u ponoć se Aluminij gasi”, kazao je u popodnevnim satima danas direktor ovog preduzeća Dražen Pandža.

Tokom jutra s predstavnicima radnika Aluminija sastali su se predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio informaciju da će Vlada FBiH u petak raspravljati o teškoj situaciji u Aluminiju.

Međutim, ostalo je nejasno kako će Aluminij preživjeti do petka s obzirom da bi večeras u ponoć mogao ostati bez električne energije. Nagli prestanak rada pogona značio bi hlađenje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama, a radnici strahuju da bi takav rasplet situacije značio trajni prestanak rada Aluminija.

Podsjećamo, Aluminij nekoliko godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.