Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

STEČAJ PREPUN OBMANA

Umjesto Vitezita, prodane nekretnine i zemljište firme

vitezit
FOTO: Screenshot / Youtube

Onima koji očekuju pokretanje proizvodnje u Vitezu za vojne namjene treba skrenuti pažnju na ilustrativan detalj dopisa pravnog tima kupca. „Nije bilo želje niti ambicije da se društvo WDG promet bavi prometom naoružanja i vojne opreme..“, navode u dopisu

Imovina, prije svega zemljište i nekretnine firme namjenske industrije Vitezit su predane novom vlasniku, ostala je firma u stečaju. Stečajni sudija Ivo Žabić je konačno „prelomio“ i potpisao Rješenje o dosudi nekretnina iz oglasa o prodaji. Presudno je bilo Rješenje Kantonalnog suda u Novom Travniku kojim je dato pravo kupcu, piše Žurnal.info.

„Nalaže se zemljišno knjižnom uredu ovog suda da izvrši upis promjene prava vlasništva naprijed navedenih nekretnina na kupca WDG promet d.o.o. za usluge Zagreb“, navedeno je u Rješenju o dosudi.

Podsjetimo, u pitanju je zemljište površine 1,3 miliona m2, sa svim zgradama i pripadajućom komunalnom infrastrukturom koje je prodano za 10,8 miliona maraka i koje trenutno potencijalno vrijedi minimalno 65 miliona maraka.

„S obzirom da se radi o prodaji PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez, kao firme namjenske industrije, shodno Zakonu o stranim ulaganjima BiH, čl. 4. u vezi sa stavom a. i f. ovog Zakona, potrebna je i Vaša suglasnost…“, piše 10. januara 2023. godine stečajni sudija federalnoj vladi, što ukazuje da je tada bilo riječi o prodaji firme, a ne samo njene imovine.

Odjednom tako više nije!? No ima i mnogo više spornih detalja prodaje imovine Vitezita.

KUPAC NE ŽELI NAMJENSKU PROIZVODNJU

Onima koji očekuju pokretanje proizvodnje za vojne namjene treba skrenuti pažnju na ilustrativan detalj dopisa advokatskog tima kupca.

„Nije bilo želje niti ambicije da se društvo WDG promet bavi prometom naoružanja i vojne opreme..“, navode u zahtjevu za donošenje Rješenja o osudi.

faksimil vitezit
Faksimil

Ako je tako, onda je evidentno prekršen član 8 kupoprodajnog ugovora koji se kupac obavezao da će nastaviti obavljati proizvodnju namjenskih proizvoda!

faksimil vitezit zurnal
Faksimil

Ne bi trebalo biti iznenađenje da su u međuvremenu stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović i predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo, nakon dva potpisali još neki aneks ugovora kojim su izbacili ovu odredbu. Ukoliko nisu, eto posla za stečajnog sudiju i sve one koji su ukazivali da je stečajni postupak Vitezita prepun nezakonitosti.

Prave namjere kupca Matijasa Zubaka, odnosno njegovog oca Zvonke Zubaka pokazaće se vrlo brzo.

„Naše namjere ne da su iskrene, već su one 200 posto iskrene. Ne bih valjda išao kupovati zemlju da gore čuvam ovce?! Ima svugdje pašnjaka za najam, Slavonija i Dalmacija se daje, ali mi smo išli gore s namjerom raditi veliku količinu baruta. Velika je potražnja danas za njim i u samoj Bosni, koja ga uvozi iz Srbije, ali je ona obustavila trgovanje“, izjavio je Zvonko Zubak za Slobodnu Dalmaciju 2.4.2023.

Javnost u Vitezu, prije svega radnici koji su stečajem Vitezita ostali bez posla prepuni su optimizma, no trebali bi sačekati nešto izvjesnije informacije.

„Novi kupac može, ali i nema nikakvu obavezu da zaposli bilo koga od bivših radnika“, naveo je Žurnalov izvor iz resornog ministarstva.

RUSIJA, IRAN, TURSKA, BiH

Još je nekoliko nerazjašnjenih detalja. Prvo, čijim je novcem plaćena kupovina Vitezitove imovine? Prvobitno je saopšteno da je uplatu za „WDG Promet“ izvršio kreditni fond „Podnikatelská družstevní záložna“ iz Češke. U međuvremenu kola informacija da su Česi tražili i dobili povrat novca jer u notarskom ugovoru nisu upisani kao „čuvari“ kolaterala.

Prema pisanju hrvatskih medija, Zvonko Zubak je bio jedan od suvlasnika firme „Winsley Finance Limited“ koja je dio naoružanja koje je preprodavala Hrvatskoj nabavljala upravo iz Rusije i neke od tih veza nisu nikada prekinute. Upravo posljednjih dana bivši član Odbora povjerilaca (i bivši KOS-ovac) Enver Mujezinović bio je prilično aktivan. On je, prema izvorima Žurnala, bio u Turskoj i pokušavao je uvezati investitore koji bi iz Azerbejdžana preko Turske transferisali novac za novu firmu namjenske proizvodnje u Vitezu. Linija tih transfera ukazuje na mogućnost da novac dolazi iz Rusije,a ne isključuje se i Iran u toj kombinaciji.

Zašto je taj novac potreban? Čak i ako „WDG Promet“ zaista odustane od namjenske industrije kako bi opravdao donošenje Rješenja o dosudi, ima jedan detalj kojeg je vjerovatno svjestan i Zubak. Još uvijek postoji firma „Vitezit Cromen“ koja posjeduje dozvole za namjensku proizvodnju. Njenim preuzimanjem bio je otvoren put da se „na mala vrata“ pokrene vojni program. U „Vitezit Cromen“ udjel Vitezita je 90,7%, Marijana Skopljaka nešto manje od 6,2 te firme “Grom-L“ 3,1%. Upravo iz ove firme na to su upozoravali stečajnog sudiju.

faksimil zurnal vitezit
Faksimil

U svakom slučaju, da je Vitezit “velika lovina” Žurnal je odavno najavio. Velika tajna je još uvijek i vanbilansna imovina firme, uglavnom u Hrvatskoj i Srbiji.

Akteri višegodišnje pljačke ove firme potajno već slave, no u Žurnalovim tekstovima i filmu „Prsten oko Vitezita“ ostaje zapis o tome šta se dešavalo i šta je sve zataškano u ovoj sprezi HDZ-a, SDA i njihovih saradnika iz pravosuđa.