Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjetnička djela ukradena u BiH imaju visoku cijenu na crnom tržištu

slike kradja

Ilegalna trgovina umjetninama je nakon ilegalne trgovine oružjem, narkoticima i krijumčarenja ljudi, najzastupljenija vrsta krijumčarenja u globalnom okvirima, upozoravaju sigurnosne agencije.

Ova vrsta kriminala nije zaobišla ni BiH budući da su u proteklim decenijama iz umjetničkih galerija ukradene desetine slika neprocjenjive vrijednosti.

U razgovoru za Fokus.ba direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istakao je da policijski organi u BiH tragaju za 51. djelom iz ove galerije.

“To su sve djela koja predstavljaju nacionalno dobro i ona nemaju tržišnu vrijednost, jer se i ne mogu iznositi na tržište. A na crnom tržištu zasigurno mogu postići vrlo visoke cijene, s obzirom na njihovu likovnu vrijednost”, kazao je Krsmanović za Fokus.ba.

On je upozorio da se u BiH ne radi dovoljno na ovom problemu te dodao da postoji mnogo objektivnih razloga zbog kojih je potraga za ukradenim umjetninama spora i teška.

“Saradnja sa istražnim organima je dobra, ali oni nisu dovoljno dobro opremljeni za ovu vrstu istraga, a i opterećeni su svim drugim oblastima. I u ovom segmentu društva, umjetnost je zapostavljena. Ali uvjeren sam da dolaze bolja vremena. Ratovi i postratno vrijeme su devalvirali mnoge vrijednosti i uspostavili crno tržište. Kako se situacija ipak, iz godine u godinu normalizuje, tako i crno tržište biva sve manje. Danas nema smisla posjedovati umjetninu koja nema certifikat o porijeklu, pa se treba nadati da će i ukradene umjetnine biti vraćene njihovim vlasnicima.”, naveo je Krsmanović.

Čuvanje umjetnina je ključna funkcija galerije, kazao je Krsmanović te dodao da osim njihove fizičke zaštite treba brinuti i o restauraciji i svim drugim uslovima čuvanja.

“Mi na žalost ne posjedujemo galeriju koja bi imala adekvatne uslove za optimalno čuvanje umjetnina. Nadamo se da ćemo je uskoro imati, jer umjetničko blago koje čuvamo zaslužuje da bude štićeno na najbolji način”, zaključio je Krsmanović.

Na web-stranici MUP-a Kantona Sarajevo (KS) moguće je pronaći listu i prikaze umjetničkih djela za kojima se traga u BiH, a građani se pozivaju da dostave informacije koje eventualno posjeduju u ovom segmentu.

I MUP Tuzlanskog kantona (TK) provodi niz aktivnosti na pronalasku umjetničkih djela.

Iz Press službe ovog MUP-a za Fokus.ba su naveli da na nivou BiH, pa tako ni za područje Tuzlanskog kantona ne postoji jedinstvena nacionalna baza podataka sa popisom nestalih umjetnina, tako da se sa sigurnošću ne može utvrditi u kojoj mjeri je prisutno crno tržište umjetnina.

“U cilju zaustavljanja crnog tržišta umjetnina i pronalaska do sada prijavljenih nestalih umjetnina, MUP TK ostvaruje saradnju kroz aktivnosti kojima bi se razmjenjivale informacija sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, INTERPOL-om, EUROPOL-om, nadležnim tužilaštvom, Carinskom službom, kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave ovom problematikom”, naveli su iz MUP-a TK.

Dodaju da se ovim projektima jača saradnja u nastojanju povrata ukradenih umjetnina te sprečavanja krađa i ilegalne trgovine, naročito umjetničkih djela koja su nacionalno blago i kulturna dobra Tuzlanskog kantona, a samim tim i BiH.

“Ključna aktivnost za zaustavljanje crnog tržišta umjetnina i povrat istih je formiranje potpune nacionalne baze podataka ukradenih ili nestalih umjetnina na području BiH”, naglasili su iz MUP-a TK.

U MUP-u TK se prema raspoloživim informacijama potražuje oko 60 umjetničkih djela.