Umro novinar Enes Ratkušić

BiH

enes ratkusic

U Mostaru je rano jutros u 62. godini života, nakon iznenadne i kraće bolesti, preminuo sociolog, novinar, književnik i publicista Enes Ratkušić.

Enes Ratkušić rođen je 7. aprila 1957. u Stocu, gdje je stekao osnovno i srednje obrazovanje. Studij sociologije završio je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Godinama je radio kao urednik na RTV Mostar, a novinarske tekstove objavljivao je u listovima „Ljiljan“, „Dani“, „Preporod“, „Zambak“ i „Ujedinjena Bosna“ (Čikago), kao i stručne radove u časopisima „Dijalog“, „Bošnjačka pismohrana“, „Slovo Gorčina“, „Blagaj“ (Časopis BZK „Preporod“), „Beharistan“ i dr.

Bio je i kolumnista internet portala Aljazeera Balkans te magazina „Stav“.

Nekoliko godina obavljao je dužnost glavnog i odgovornog urednika „Slovo Gorčina“, pratećeg sadržaja istoimene književno-kulturne manifestacije sa najdužom tradicijom, koja se održava u Stocu.

Napisao je brojne romane i knjige. Uz ostalo i „Zaboravljeni govor probuđenih“, „Tajna bosanskog štapa“, te zbirke pripovjetki „Hrvanje s vragom“, „Dunjalučka škola“ i „Trovanje zdravom hranom“.

Dženaza namaz će se klanjati u Ošanjićima kod Stoca, u četvrtak, poslije ikindije namaza.