Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od posljedica koronavirusa

Umro Želimir Altarac Čičak, legenda sarajevske muzičke scene

Zelimir-Altarac-Cicak

Altarac je prolazio istinsku dramu nakon što je zaražen koronavirusom

Želimir Altarac Čičak, legenda sarajevske scene, preminuo je sinoć u sarajevskoj bolnici od posljedica zaraze koronavirusom.

Ovu tužnu informaciju potvrdila je jutros njegova supruga Edina Gugać.

Altarac je prolazio istinsku dramu nakon što je zaražen koronavirusom.

Njegova supruga Edina Gugać objavila je jučer na Facebooku da je Altarac “kompleksan pacijent, COVID pozitivan u Respiratornom centru – zgrada stare hirurgije na KCUS-u”.

Ona je istakla da je u posljednje vrijeme prolazila “devet krugova pakla s KCUS-om”.

“Zaraza virusom je nastupila na KCUS-u – Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, gdje je Željko bio na nastavku liječenja, kao i ostali pacijenti koji su zaraženi na toj klinici. Zadnji je pokazao simptome i to na dan kada je trebao biti otpusten. Prebačen je 19. marta na Podhrastove i od tada mu nisam čula glas, bez obzira što je, prema informacijama koje sam dobila od medicinskog osoblja, bio pri svijesti, komunikativan, afebrilan i nije kašljao”, napisala je ona.

Nadalje, tvrdila je i da mu je mobitel bio ugašen, uprkos “molbama da se mobitel stavi na punjenje, jer se vjerovatno baterija ispraznila, i uključi to nije urađeno tri dana”.

“A, 22. marta je s Podhrastova uz telefonski poziv upućen meni i rečenica da kupim lijek Tocilizumab od 600mg, prebačen u Respiratorni centar i na podršci kisikom je bio i dalje. Lijek sam odmah kupila i to 2 doze, jer mi nije čak ni rečeno koliko doza treba i odnijela ga. Od tada, 30 sati ja nisam imala pojma šta je s njim, ni da li je živ, ni kako je, ni da li mu je lijek induciran, ni da li je i dalje na podršci kiseonikom ili na respiratoru, ni na koji odjel je uopste smješten ili je u Respiratornom centru? Na pozive ne odgovara niko ili je telefonska linija zauzeta. Preko veza sam saznala da je živ i na kiseonickoj podrsci i dalje. I sada opet skoro 48 sati ista situacija ne znam ništa.”

Par sati nakon objave posta, napisala je da je stanje Želimira Altarca stabilno, da je premješten nainfektivni odjel i prima četiri litre kisika dnevno.

“Molite se za što brži oporavak i ozdravljenje svih koji su bolesni”.

Nažalost, prema informacijama do kojih smo došli, njegovo stanje se u međuvremenu pogoršalo, te je sinoć preminuo.

Želimir Altarac Čičak jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske muzičke pozornice, pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne, prenosi Radiosarajevo.