UN: Većina zemalja svijeta podržala Palestinu, BiH bila suzdržana

un-1

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja svijeta koja u Ujedinjenim nacijama (UN) nije glasala za prijedlog da Palestina predsjedava grupom država koja je poznata kao „Grupa 77“, što je inače najveći blok država u razvoju trenutno u svijetu.

Nakon što je 146 zemalja glasalo „za“, Generalna skupština UN-a postavila je Palestinsku upravu da predvodi ovu grupu.

Tri zemlje bile su protiv: Izrael, SAD i Australija. Ukupno 15 zemalja je bilo suzdržano, a među njima i BiH.

Ostale suzdržane zemlje bile su: Andora, Austrija, Bugarska, Kanada, Češka, Hrvatska, Honduras, Mađarska, Latvija, Litvanija, Monako, Poljska, Slovačka i Tuvalu.

“Palestinci nisu zemlja članica UN-a, niti bilo kakva država uopće. Sjedinjene Američke Države će nastaviti to da ističu u našim izjavama na događajima UN-a koje predvode Palestinci. Današnje greške UN-a podrivaju izglede za mir ohrabrivanjem iluzije koju imaju neki palestinski lideri da oni mogu da ostvaruju svoje ciljeve bez direktnih mirovnih pregovora. Ustvari današnje glasanje uopće ne pomaže palestinskom narodu”, rekla je američka ambasadorica  u UN-u Nikki Haley, pojašnjavajući zašto su SAD glasale protiv.

Iz njenog kabineta su poručili da SAD ne priznaje palestinsku državu, niti je takva država primljena kao članica UN-a, kao i da ne vjeruju da su Palestinci kvalificirani da budu primljeni kao zemlja članica.

Rezultate glasanja i izbor Palestine na čelo ove grupe komentarisao je i palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour.

„Ovo glasanje je predstavljalo multilateralizam u svom najboljem izdanju“, rekao je Mansour.

Oglasili su se i predstavnici Njemačke koji su dali glas „za“. Istakli su da takav njihov glas ne može biti protumačen kao priznanje Palestine niti kao stav o statusu Palestine u Ujedinjenim nacijama.