BiH

Tuzlanski kanton

Unapređenje zakonskog okvira koji se tiče porijekla imovine zvaničnika

20/10/2021

U fokusu ovog radnog sastanka bilo je donošenje zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu

Ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Una Harčin sa saradnicima, tokom posjete Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo, razgovarala je s resornom ministricom Darjom Kadenić-Softić i šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduanom Kafedžićem o unapređenju zakonskog okvira koji se tiče porijekla imovine zvaničnika.

U fokusu ovog radnog sastanka bilo je donošenje zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu.

Kako je saopćeno iz resornog ministarstva TK, zakon je još u formi nacrta i očekuje se da bude usvojen na jednoj od narednih sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona.

Između resornih ministarstava izvršene su dodatne konsultacije i analize, razmijenjena iskustva i prakse te usklađene određene zakonske odredbe, budući da sličan zakonski tekst već postoji u Kantonu Sarajevo i funkcionira Ured za borbu protiv korupcije kao organ nadležan za provođenje zakona.

Cilj konsultacije je izrada što kvalitetnijeg, u praksi primjenjivog zakonskog teksta u Tuzlanskom kantonu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.