Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Nijedno dijete bez zaštite"

Unaprijediti mehanizme za prevenciju trgovine djecom i zaštitu potencijalnih žrtava

usaid
Foto: Vladimir Matijević

“rgovina ljudima je gorući problem za koji dosad ne postoji trajno rješenje, te iz tog razloga krajem prošle godine osnovana je Radna grupa za zaštitu i bezbjednost djeteta”, navodi Gajić

U sklopu projekta “Nijedno dijete bez zaštite”, Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” iz Bijeljine danas je organizovalo u Brčkom predavanje o unapređenju mehanizama za prevenciju trgovine djecom i zaštitu potencijalnih žrtava.

Predstavnica udruženja “Otaharin” Snježana Gajić ističe da se od oktobra 2021. godine kroz projekt radilo na unapređenju kapaciteta profesionalaca, uključujući predstavnike Policije Brčko distrikta, zaposlenike Odjeljenja za obrazovanje Vlade Distrikta, kao i predstavnike romske nacionalne manjine, kako bi mogli odgovoriti na sve izazove koje trgovina djecom nosi sa sobom.

-Trgovina ljudima je gorući problem za koji dosad ne postoji trajno rješenje, te iz tog razloga krajem prošle godine osnovana je Radna grupa za zaštitu i bezbjednost djeteta – navodi Gajić.

Statistika, dodaje ona, nije sjajna, brojke sve više rastu na lokalnom nivou i sve je više ugovorenih brakova i djece koja prose.

Kaže da je cilj studijske posjete razmjena iskustva i dobrih praksi, te podjela iskustva u radu upravo ovih radnih grupa za zaštitu i bezbjednost djece.

-Neophodna je mulitisektorska saradnja i da se sve institucije nadopunjavaju i razmjenjuju iskustva, kako bi se došlo do zajedničkog rješenja koja bi bila u interesu djeteta – istakala je Gajić.

Udruženje “Otaharin” iz Bijeljine od formiranja 2005. godine radi na kreiranju boljih uslova i pružanju podrške da se romskoj djeci omogući uključivanje u obrazovni sistem.