Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Unaprijediti poštivanje i zaštitu ljudskih prava LGBTI populacije (VIDEO)

BiH

FNA_54485

Ljudska prava u Bosni i Hercegovini trebaju biti poštovana svugdje i uvijek, bez izuzetaka, bez diskriminacije i bez segregacije iz čega proističe da svaki građanin u BiH, bez obzira na to kojoj populaciji pripada mora uživati jednaka prava.

Istaknuto je to danas na zajedničkoj tematskoj sjednici pod nazivom “Biti LGBTI osoba u BiH – preporuke za djelovanje institucija”, koju su u Sarajevu organizirali Zajednička komisije za ljudska prava i Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sarajevskim otvorenim centrom i UNDP-om u BiH.

U fokusu sudionika skupa, upriličenog u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, 17. maja, jeste analiza i sagledavanje stanja zakonodavstva i relevantnih politika u ovoj oblasti, te razmatranje modela i praksi za najoptimalnije reguliranje pitanja iz domena zaštite ljudskih prava LGBTI osoba.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković novinarima je kazao da je obaveza BiH i nižih nivoa vlasti da se angažiraju na izradi seta mjera u skladu s ratificiranim međunarodnim dokumentima i standardima, a kojima će biti unaprijeđeno poštivanje i zaštita ljudskih prava pripadnika LGBTI populacije.

– Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o zabrani diskriminacije sadrže odredbe o zabrani diskriminacije po osnovu spolne orijentacije – naglasio je Isaković, naglašavajući spremnost nadležnih institucija da odgovore obavezama na tom planu.

Na značaj odgovarajućeg tretiranja specifičnih pitanja koja se tiču pozicije i prava LGBTI osoba ukazali su direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić, ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur i članica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH i Zajedničke komisije za ljudska prava Maja Gasal-Vražalica, kao i Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra.

Ocijenili su neprihvatljivim razdvajanje po osnovu jezika, kulture, seksualne orijentacije…, “a što vodi ka dezintegraciji društva”, pozivajući na jačanje angažmana na promoviranju civilizacijskih vrijednosti, tolerancije i zajedničkog života.

Istovremeno, konstatirano je da je u BiH ostvaren napredak usvajanjem Izmjena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije u 2016. godini, čijim su odredbama obuhvaćena i pitanja seksualne orijentacije, a što ga čini prvim takvim zakonom u regionu jugoistočne Evrope.

Sudionici skupa su poručili da uživanje političkih i građanskih prava nema alternative, posebno kada se radi o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

U vezi s tim, izrazili su nezadovoljstvo postupcima nadležnih institucija u vezi s rješavanjem zahtjeva Sarajevskog otvorenog centra za održavanje marša za ljudska prava LGBTI osoba, odnosno otkazivanjem ovog skupa, čime je, kako navode, dovedeno u pitanje pravo na okupljanje pripadnika ove populacije.

Između ostalog, na zajedničkoj tematskoj sjednici bit će predstavljen i model zakona o rodnom identitetu, kojim se nastoje regulirati pitanja koja se tiču transrodnih osoba u BiH, uključujući i pitanje promjene oznake spola u dokumentima, te mogućnost promjene oznake spola za osobe koje nisu prošle potpunu medicinsku tranziciju (prilagodbu spola), odnosno osoba koje žive u drugom rodnom identitetu, kao i pitanja koja se odnose na istospolne zajednice.

Skupu, koji bi trebao rezultirati konkretnim zaključcima, prisustvuju predstavnici parlamentarnih komisija za ljudska prava i rodnu ravnopravnost, predstavnici izvršne vlasti iz oblasti zaštite ljudskih prava, zdravlja, pravosuđa, obrazovanja, unutarnjih poslova, te nevladinih organizacija, ambasada stranih zemalja u BiH i međunarodnih organizacija.