Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNDP: Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini

undp-stari-grad1

U prostorijama MZ Vratnik Općina Stari Grad, održan je osmi sastanak po redu s ciljem određivanja vizije za mjesne zajednice u BiH u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini”. Projekt predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a implementira ga Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP) u BiH.

Predstavnici Općine Stari Grad, mjesnih zajednica sa područja općine i građani zajedno su sa predstavnicima UNDP-a, kroz konstruktivni razgovor, osmišljavali novu, društveno odgovorniju mjesnu zajednicu.

Rukovodilac Sektora Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH za društveno uključivanje i demokratsko upravljanje Armin Sirčo izjavio je da je potebno napraviti novu viziju mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini. „To je proces i mi želimo da on što više odražava potrebe građana i njihove vizije“.

Sanin Hadžibajrić, uposlenik Sektora za lokalni razvoj Općine Stari Grad naglasio je da će građani, odnosno MZ koje su obuhvaćene projektom “Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini“, imati višestruku korist. „Šest starogradskih mjesnih zajednica odabrano je da učestvuje u ovom projektu i dugoročno je planirano unapređenje rada mjesne zajednica, gdje će strukture mjesnih zajednica imati priliku da ojačaju svoje kapacitete, što će u konačnici dovesti do toga da građani imaju bolje socijalne i komunalne usluge. Mjesne zajednice su prva stanica u ostvarivanju prava građana na lokalnom nivou“.

undp-stari-grad2

 

Prisutni građani pristupili su individualnom načinu popunjavanja upitnika, te je osam žena izabrano da budu dio fokus grupe u okviru koje se diskutovalo o važnosti mjesne zajednice. Prisutne su se složile da bi buduća mjesna zajednica trebala imati više zaposlenih osoba, te da bi broj članova savjeta mjesnih zajednica trebao zavisiti od broja stanovnika jedne mjesne zajednice. Članice fokus grupe naglasile su da bi mjesne zajednice trebale imati vlastiti budžet kako bi samostalno mogle rješavati manje probleme, kao i da bi savjet mjesnih zajednica trebao biti apolitičan.

Belma Hamza iz MZ Mošćanica promijenila bi zakonsku regulativnu mjesnih zajednica, jer one imaju samo pečat, nemaju svoj račun i statut. „Voljela bih da budžetiram MZ kako bismo mogli aplicirati na manje projekte, povećala bih broj članova savjeta, jer naša MZ broji 5.500 stanovnika, a imamo samo sedam članova, mislim da je to malo“. Naglasila je da ruralne mjesne zajednice imaju više problema nego urbane, s obzirom na lošiju infrastrukturu u ruralnim područjima.

Projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u Bosni i Hercegovini” ima za cilj da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih komunalnih i socijalnih usluga i u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa. Upravo se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.